Без Е-та колбаси не стават

Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България

Трудно може да се гадае дали месопреработвателният бранш вече излиза от кризата. По традиция през август потреблението на месо е по-слабо, консумацията е концентрирана в ресторантите по Черноморието и планинските курорти, а не в магазините, където са основните ни продажби. Така или иначе, в хранителната промишленост кризата се почувства по-слабо, отколкото в други сектори. Спрямо миналата година обаче има спад от около 15% в потреблението на месо.
Мнозина потребители видяха във въвеждането на стандарта „Стара планина“ ход на производители и търговци за спекулативно увеличаване цената на продукцията, което е абсурдно. Място за спекула няма, защото тя се прави само в условията на дефицит, а не при жестоката конкуренция, която съществува на българския пазар. По-скоро това е полезно усилие на министъра на земеделието, което ние подкрепяме изцяло, за да има на пазара продукти-еталон. Смятам, че страшно много усилия се положиха в охулването или отричането на българската хранителна промишленост и в частност на българските месни продукти, които по нищо не отстъпват на най-добрите в Европа и света. Моето очакване е, че стандартът „Стара планина“ ще бъде

добър ориентир и критерий за потребителите

Всички сериозни фирми в бранша вече са си купили логото „Стара планина“, някои от веригите също, тъй като имат производство на млени меса, на кебапчета, кюфтета и др. Дали ще има търсене на тези продукти – ще определи пазарът. Месопреработвателите произвеждат по заявка, не наизуст. Така че има ли поръчки към тях, което означава, че има търсене в търговските обекти, те ще доставят такива колбаси. Няма ли потребление на тези продукти, и месопреработвателите ще ограничат производството им. Но пък тези продукти са и най-скъпи и малко хора могат да си ги позволят по чисто финансови причини.
Нашите наблюдения показват, че масовият потребител се оплаква от евтините продукти, защото не са добри, а от добрите продукти – че са му скъпи. Тъкмо поевтиняването на производството доведе и до някои сурогати в магазините, но и досега на българския пазар имаше месни продукти, които не отстъпват по нищо на стандарта като съдържание на месо.
Искам да уточня, че стандартът „Стара планина“ ползва за основа Българския държавен стандарт, където също се използват някои основни оцветители и консерванти, известни като Е-номера. По времето на социализма тези Е-та не са били обявявани и хората са мислели, че тогава в месните продукти е нямало добавки. Истината е, че и тогава са се ползвали т. нар. Е-та. Те не могат да бъдат елиминирани, защото без тях колбаси не стават. Разликата между най-добрите продукти на пазара досега и тези с лого „Стара планина“ е, че отпадат някои консерванти, чието приложение е наложено от изискването за по-дълъг срок на трайност, наложени от съвременния пазар. Най-големият риск за продуктите с лого „Стара планина“ е, че ще бъдат с по-кратък срок на трайност. Въпросът е
какво се случва с поръчаните продукти, на които изтича годността. В този случай търговските обекти ще вземат решение какво да правят. Различните търговски вериги подхождат по различни начини, но не би било никак коректно да искат връщането им на производителя, ако не са продадени до изтичане на срока на годност.
Продуктите с лого „Стара планина“ все още не са въведени масово на пазара. В момента веригите все още събират предложения и мостри за дегустации и сравняват цени и качество. Те и досега търсеха най-доброто качество на най-добрата цена, което е нормално. Така или иначе, по себестойност тези продукти излизат по-скъпи и имат по-сериозни изисквания за условията за съхранение. Примерно млените меса трябва да се съхраняват при минус 1 до плюс 2 градуса, а да се поддържат хладилници в такива граници, изисква допълнителни разходи. Докато продуктите с повече консерванти не са толкова чувствителни. Те също се правят по рецептури, в които се определят нормите на разрешени за влагане Е-та. Никой месопреработвател не може да си позволи да промени и техните количества, защото става като с лекарствата, т.е. няма вредни храни или съставки, има вредни количества.

Станете почитател на Класа