Рецесии с двойно дъно и изходните стратегии на Вашингтон

Ройтерс

Според официалната версия на Белия дом американската икономика се възстановява бавно, но сигурно, а безработицата намалява. Пак според нея имотните пазари се стабилизират, а банките започват да отпускат все повече кредити. Никое от тези твърдения не е вярно, но въпреки това доста хора във Вашингтон им вярват.
Безработицата вероятно ще остане на текущите си нива през останалата част от 2010 г. Няма и голяма вероятност от рязко активизиране на достъпа до кредити към реалната икономика, нито от разсейване на облаците над ипотечните пазари. В разговор пред Си Ен Би Си Лари Къдлоу и Джеймс Гласман също посочиха, че се увеличават опасенията от втори тур на рецесията.
Макар публичният сектор на американската икономика да се оживи значително благодарение на различните правителствени стимули, частният сектор така и не се съвзе от първото „потапяне“ през 2008 г. и голяма част от 2009 г. Буквално цялата помощ от политиката на нулевите лихви отиде в банките или в хазната, без да окаже почти никаква помощ на американските домакинства и на работещите. Това означава по-висока безработица и по-ниска икономическа активност през предстоящите месеци или дори години.

Бавно унищожение на частния сектор

„Когато Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) се опитва да стимулира икономиката и активизирането на кредитите, никоя от облагите не достига до инвеститорите или потребителите“, се казва в последния анализ на институционалния риск, озаглавен “Любов между зомбита: Fannie и Freddie от полза ли са за американската икономика?”. „Федералният резерв и Белият дом позволяват на банковия сектор да излекува общите си рани чрез нулевия лихвен процент, заради което банковата система не прехвърля към реалната икономика почти никаква част от лесните пари, получени от Фед. Докато банките абсорбират всички субсидии от Фед и хазната, американските домакинства, компании и частни инвеститори биват бавно унищожавани“, се посочва в текста.
„Разбира се, политическите лидери във Вашингтон знаят всичко това, продължава анализът. Никой в Белия дом или във Фед не смее да признае публично, че „количественото улесняване“ на FOMC е доста безполезно като механизъм за подпомагане на реалната частна икономика.”
В такъв случай не е изненадващо, че икономистите от Уолстрийт постепенно намаляват прогнозите си за ръста на американската икономика през остатъка от 2010 г., а и след това. Неохотното признание на истината се отразява и от понижените прогнози на анализаторите за печалбите в различни сектори – от банкирането през продажбите на дребно до автомобилната индустрия. С изчезването на ръста нищо чудно инвеститорите да изоставят акциите, както прогнозира наскоро „Ню Йорк таймс“.
Избухналата през 2008 г. финансова криза и последиците от нея повдигат редица основополагащи въпроси за парите, дълга и стойността по безпрецедентен за последните сто години начин. Фактът, че предприетите от Федералния резерв мерки в отговор на кризата бяха съсредоточени върху Уолстрийт, поставя под съмнение оцеляването на бизнеса и домакинствата. Влошаващите се очаквания за икономиката вече се превъплъщават в наистина ужасяващи социологически резултати за демократите и за администрацията на Обама, както и за всички управляващи. Текучеството в Конгреса през тази година може да се окаже едно от най-високите за периода след Втората световна война.

Обама – генерален секретар на ООН?

Ако демократите парламентаристи бъдат сразени, каквито са и очакванията, президентът може да не се кандидатира за втори мандат. Тази перспектива вероятно изглежда пресилена, но според източници във Вашингтон Обама може би ще се опита да стане първият американски генерален секретар на ООН.
По този безспорно спекулативен сценарий той ще предпочете да се кандидатира за поста в международната организация пред това да се бори за още четири години като държавен глава на САЩ. Обама знае, че няма как да спечели позицията в ООН след два мандата.
Другото интересно развитие, което някои отреждат за след изборите през ноември, предимно заради лошите икономически перспективи, касае новото Бюро за защита на потребителите на финансови услуги (CFPB). Сред водещите кандидати за ветровития пост е председателят на парламентарния надзорен панел Елизабет Уорън, професор по право в Университета в Харвард и специалист в областта на банкрутите. Банковият сектор, разбира се, е против тази идея.
Става все по-ясно, че администрацията на Обама едва ли ще избере кандидат за поста в CFPB преди частичните парламентарни избори, за да избегне подводните камъни около тази силно политическа надпревара. Като отлагат гласуването за шеф на новата агенция, членовете на двете партии ще могат да извлекат максимални дарения от банковото лоби. Появиха се обаче слухове, че изборът вече е направен.
Сигурно много наблюдатели не биха предположили дори, че председателят на Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите Бърни Франк може да поиска ръководния пост в CFPB. Има обаче информации, че той е заявил интереса си пред Белия дом. За жалост Франк ще получи предимство по старшинство пред Уорън.
„Бърни свърши много работа, коментира близък до него източник от комисията. Може би ще иска ново поприще, особено ако загуби поста на председател през ноември. Франк не би останал в Конгреса като част от малцинството. Да стане първият владетел на CFPB, със сигурност би му било по-интересно от това, да бъде запратен като директор на някой отдел във Федералната жилищна администрация например.“
Запомнете, че го чувате първо при нас.

Станете почитател на Класа