Тържествено откриха новата сграда на Френския институт

Новата сграда на Френския институт в България беше официално открита от френския министър по европейските въпроси Тиери Репантен и от министъра на културата Петър Стоянович. На откриването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Френският институт вече ще се помещава в сградата на пл. "Славейков" 3, известна като Алианс франсез.  Тя е изцяло обновена и модернизирана, проектът е осъществен от екип, ръководен от арх. Стефан Добрев.
При откриването френският министър направи паралел с миналото и с това, че двете страни сега са в ЕС. Той отбеляза, че Франция и България имат обща съдба. Тиери Репантен отбеляза великолепната реставрация на сградата, която е запазила своя дух. Българският културен министър Петър Стоянович видя в посещението на Репантен знак, че именно той с този ресор присъства на откриването на обновения Френски институт.

"Защото колкото сме французи и българи, два пъти повече, особено в днешно време трябва да не забравяме, че сме европейци, да не забравяме там, откъдето е тръгнала същината на цивилизационния дух на тази земя", каза той.

Сградата на площад "Славейков" № 3, в която се е помещавал Френският алианс, е открита през 1925 г. През 1957 г. тя официално се превръща в Център за изучаване на чужди езици в София. А отсега нататък ще бъде седалището на Френския институт в София, открит в София през 1991 г.

Сградата е обявена от Националния институт за паметниците на културата за паметник на недвижимото културното наследство и бе реставрирана с мащабни строителни работи, започнали през 2012 г. Прочутата зала в сградата бе реставрирана и в нея ще могат да се организират дебати и колоквиуми, прожекции на филми, театрални пиеси и концерти на класическа и модерна музика.
По повод тържественото събитие фасадата на сградата бе осветена в цветовете на българското и френското знаме. В реновираната зала изнесе емоционален спектакъл френската актриса от български произход Елизабет Мазев, възнаградена с бурни аплодисменти.

Станете почитател на Класа