Санду може да загуби на втори тур на президентските избори в Молдова, смятат политолозите

Санду може да загуби на втори тур на президентските избори в Молдова, смятат политолозите
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    21.10.2024
  • Share:

В Молдова на 20 октомври ще се проведат президентски избори и референдум за евроинтеграция. Мая Санду подчертава: когато гласуват за присъединяване към ЕС, хората също трябва да поставят отметка в квадратчето до нейното име. Резултатите обаче може да я разочароват.

 

 

За тънкостите на молдовската политика - в материала.

Изток - Запад

Според социолозите от “УочДог” около 55% от гражданите ще подкрепят евроинтеграцията. Ако плебисцитът потвърди тази оценка, съответната клауза ще бъде включена в конституцията. Против са 34,5%. Други 7,9% все още не са решили. Експертите обаче отбелязват, че грешката на изследването е 3,05 процента, което означава, че предимството на еврооптимистите не може да се изключи като илюзорно.

В случая с президентските избори ситуацията е не по-малко сложна. Безспорен фаворит е Мая Санду. Но само 36,1% от избирателите са готови да гласуват за нея, което не е достатъчно за победа на първи тур. В същото време държавният глава може да се похвали с най-високия антирейтинг сред всички кандидати: според някои оценки 60 процента. Тоест вторият кръг може да ѝ е по-труден от първия.

Следва бившият главен прокурор на републиката Александър Стояноглу (10,1%). Той има репутация на честен служител по сигурността, който страда от Санду: тя незаконно го уволни от поста главен прокурор и той доказа това в ЕСПЧ. Вярно, все пак не успя да си върна работата. Отидох на изборите под мотото „Справедливост за всички“. Стояноглу също се застъпва за неутралитет и третира Русия като партньор за развитие, с когото човек трябва да бъде приятел.

На трето място според “УочДогт” е Ренато Усати, бивш лидер на “Нашата партия” и бивш кмет на Белци. След поражението си на парламентарните избори през 2021 г. той обяви, че се оттегля от политиката. Тогава промени решението си. Сега той се застъпва за създаването на договорна армия и борбата с корупцията и направи своя лозунг „Диктатурата ще спаси Молдова!“ За него са готови да гласуват 7,5%.

Политикът има обтегнати отношения с Русия. Москва го обяви за издирване за изтегляне на 500 милиарда рубли от страната. В отговор Усатий реши да се откаже от руското гражданство, но процедурата, според него, все още не е приключила.

Четвъртият политик със значителна подкрепа е бившият ръководител на Гагаузия Ирина Влах (4,1%). Подобно на Стояноглу, тя се застъпва за неутралитета на Молдова и също така критикува Санду за авторитаризъм. Като кандидати за президент има още седем души, но общият им рейтинг е 7,6%.

Глас народен

Междувременно дори пропрезидентските медии в Молдова са принудени да признаят, че антизападните и дори антидемократичните настроения са силни в страната. Така например онлайн изданието “НюзМейкър” реши да анкетира жителите на град Чимишли, който традиционно гласува за западноориентирани партии.

„Държавата е пълна бъркотия, защото трийсет години всички се карат помежду си. Трябва ни един интелигентен президент, за да може да командва всички като цар. Фабрики ще бъдат построени, така че хората да имат работа, а ако Санду остане, няма да има смисъл, дори ще стане по-лошо“, каза един от жителите на града.

Други се оплакаха от лошата икономическа ситуация и безразличното отношение на правителството. „Пенсията не стига за оцеляване.“ Съседите ми нямат пари дори за хляб, въпреки че са работили цял живот, но вече няма нужда, да ни има поне”, казва местна пенсионерка.

„Стандартът на живот на хората е много нисък! Всичко това е резултат от управлението на Мая Санду, която ни доведе до нищото Санду винаги говори за войната в Украйна. но Молдова е красива, плодородна страна. Защо трябва да ходим в Полша, за да берем ягоди? Защо не можем да го правим тук?”, пита друга жителка на града.

„Да кажем, че руснаците са лоши, но те построиха училища, подобриха горите, езерата... И какво направиха молдовските власти за 30 години? Няма ръководство, няма демокрация“, обясняват възрастните човек

От чужбина ще ѝ помогнат

Санду обаче разчита преди всичко на гласовете на диаспората (повече от милион души, докато в страната има 2,4 милиона души). Преди четири години мигрантите вече ѝ донесоха победа и тя очаква да повтори успеха, особено след като популярността ѝ в републиката не се е увеличила оттогава.

Разкрити са общо 234 избирателни секции в 37 държави. За сравнение: на изборите през 2020 г. функционираха 150 избирателни секции. Например има 60 пункта в Италия, 26 в Германия, 20 във Франция, 17 във Великобритания, 16 в САЩ и Румъния, 11 в Испания и десет в Ирландия. В Русия, където живеят повече от 300 хиляди граждани - почти една трета от цялата диаспора, молдовските власти решиха да намалят броя на избирателните секции от 17 на две.

Тук няма нищо изненадващо - Санду открито обвинява Москва в агресия срещу Украйна и опити да я свали от власт. Освен това мнозинството от молдовците, живеещи в Русия, изглежда са против сегашния президент.

„В Молдова продължава походът на НАТО за свобода и независимост на молдовския народ. Молдовските експерти вече оцениха действията на властите като тоталитарен театър на абсурда не успя да си затвори очите за грубите нарушения от Кишинев на избирателните права на собствените си граждани. В доклада си от 4 октомври организацията обръща внимание на злоупотребата с административния ресурс от страна на властите, отказа да регистрира някои кандидати за президент и отварянето на ограничен брой избирателни секции, по-специално в Русия“, каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Западът обаче не подкрепя безплатно Санду. Както съобщи посланикът на ЕС в Кишинев Янис Можейкс, в резултат на европейската интеграция западните транснационални корпорации ще имат правото да изкупуват поземления фонд на страната. Много избиратели бяха обезсърчени от това и официален Кишинев се опита да се отрече от подобна перспектива. Брюксел обаче подчерта, че не може да има алтернатива. Руското външно министерство оцени това развитие на събитията като акт на неоколониализъм.

В очакване на промяна

Според молдовския политолог Дмитрий Кисеев има голяма вероятност новият президент на републиката да не бъде определен на първия тур на изборите.

“С подкрепата на диаспората Санду ще може да събере окоо 43% от избирателите. Нейният антирейтинг е около 60%, което не ѝ позволява да разчита на повече. При това Санду не е единственият прозападен кандидат. Усатий е готов на сближаване с ЕС и има гласове в диаспората”, пояснява Кисеев.

Резултатът от втория тур, според експерта, до голяма степен ще зависи от способността на опозицията да се обедини. Ако опонентите на Санду единодушно призоват да се гласува срещу нея, действащият президент със сигурност няма да може да бъде преизбран. Вярно, не е изключено тя да фалшифицира вота. И тогава ситуацията ще ескалира до краен предел.

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа