Defence Express: Русия се готви за десетилетна война с Украйна

Defence Express: Русия се готви за десетилетна война с Украйна
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    16.10.2024
  • Share:

Според новия тригодишен разходен план руският военен бюджет за 2025 г. ще възлиза на общо 13,5 трилиона рубли, или приблизително 140 милиарда долара.

 

 

Подобни цифри се предвиждат и за следващите години: 12,8 трилиона рубли (128 милиарда долара) за 2026 г. и 13,1 трилиона рубли (126,6 милиарда долара) за 2027 г.

Проектопредложението за федералния бюджет беше официално публикувано от московските медии, пише Defence Express.

Административна победа

Тези цифри отразяват не само „административната победа“ на Министерството на отбраната и военно-промишленото лоби в Русия, но също така показват ангажимента на Кремъл за продължителна война в Украйна.

И потенциално „подготовки за разширяване на военните си операции извън Украйна“, заключава Павел Лузин в статия за Jamestown Foundation.

Авторът предполага, че увеличените военни разходи на Кремъл сигнализират за неговото приемане на по-нататъшна самоизолация и нарастваща финансова тежест върху руските граждани, за да поддържат продължаващите военни усилия, отбелязва „Труд“.

Той също така подчерта, че Русия е преживяла "бурно бюджетно планиране" по време на пълномащабната си война срещу Украйна, като военните бюджети са били многократно преразглеждани нагоре без ясна обосновка - отчасти поради инфлацията, предполага Лузин.

Военни разходи

Например, през 2023 г. Русия първоначално отдели 5 трилиона рубли за военни разходи, но похарчи 6,5 трилиона рубли (около 75 милиарда долара) само през първите три тримесечия на годината.

Подобна тенденция се наблюдава през 2024 г., когато първоначалният бюджет от 10 трилиона рубли набъбна до 12,4 трилиона рубли (или 132 милиарда долара).

Лузин твърди, че ако Кремъл вярва, че войната в Украйна ще приключи скоро, той вероятно ще намали бъдещите си военни разходи, тъй като текущите разходи вече се доближават до критични нива спрямо БВП. Това обаче не е така.

Вместо това е вероятно Русия да продължи да поддържа бюджета си за отбрана на минимум 100 милиарда долара годишно през следващото десетилетие, за да попълни запасите от оръжие и да поддържа плащания за стимули на военния персонал.

За да поставим нещата в перспектива, военният бюджет на Русия беше под 50 милиарда долара годишно преди 2022 г., но скочи до 80 милиарда долара до края на същата година.

 

Станете почитател на Класа