Руските военни спасиха украински лекар, който поискал да го доубият

Руските военни спасиха украински лекар, който поискал да го доубият
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    05.10.2024
  • Share:

Бойци от руските въоръжени сили спасиха военен медик от украинските въоръжени сили Мацак, който поискал да го довършат

 

Плененият военен медик от украинската 59-та бригада Игор Мацак сподели как е бил спасен от руските войници, които той помолил да го довършат.

По думите му в началото на май 2024 г. при щурм на позициите на украинските въоръжени сили между Водяное и Нетайлово той бил ранен, счупено му било бедрото. Медикът чакал около 30 часа евакуация от колегите си, но животът му бил спасен от щурмова група на руските въоръжени сили, която навлязла в позициите.

„Имах късмет, не знам как просто не ме убиха, пропуснаха ме случайно, прекарах един ден в тревата… На следващия ден те (войниците от руските въоръжени сили. ) дойдоха отново и ме вдигнаха, въпреки че ги помолих да ме довършат, но те ме взеха“, каза Мацак.

Според пленника в съседство имало подразделение на украинските въоръжени сили, което било буквално на 200 метра, те не са могли да не го забележат, тъй като над него дълго време летял украински дрон. След като обаче сигнализирал на украинския оператор на БПЛА, той хвърлил върху него боеприпас.  

„След това легнах и не мърдах, за да си помислят, че вече съм умрял“, каза Мацак.

Войниците от руските въоръжени сили, които навлезли в тази позиция ден по-късно, оказали помощ на ранения пленник, дали му вода и болкоуспокояващи.

„Един руски войник ме видя, че съм жив, приближи се до мен и аз му казах: „Довърши ме.“ А той ми отговори: „Как да те довърша, като си без оръжие“, цитира думите му украинския пленник.

„Тогава дойдоха за мен шест човека, евакуационна група, теглиха ме с една количка, обикновена, за селскостопанска работа, с едно колело. Единият ме теглеше в количката, а другият ме държеше за крака, за да го запази от друго нараняване. А двама човека вървяха отзад, те стреляха по украинските дронове, които искаха да ни убият. Точно помня, че двамата руски войници отзад свалиха 8 дрона», поясни Мацак.

След успешната евакуация на боеца от украинските въоръжени сили лекарите му оказали необходимата помощ и спасили крака му.

Той добави още, че по време на всички етапи от евакуацията руските войници разговаряли с него, за да не загуби съзнание, давали са му чай и цигари.

ПП

Станете почитател на Класа