Cumhuriyet: Настоящият световен ред е болен и вреден

Cumhuriyet: Настоящият световен ред е болен и вреден
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    03.10.2024
  • Share:

Либералният световен ред е остарял и „болен“, пише турското издание Cumhuriyet. Африка, Латинска Америка и ислямският свят не са представени в Съвета за сигурност на ООН, САЩ живеят в еднополюсен свят — такива сериозни проблеми не могат да бъдат решени с реформи. Имаме нужда от нова система и нови центрове на власт, пише изданието.

 

Формира се всеобщото мнение, че международната система, която се определя като „либерален световен ред, основан на правила“, и институциите на тази система са остарели и не отговарят на нуждите на нашето време и нуждата от справедливост.

Натрапват се западни интереси, затова е необходимо тази система да се реформира или да се създаде нов ред, отбелязва авторът.

Президентът на Китай Си Дзинпин и президентът на Русия Путин от много години твърдят, че настоящият ред не е честен и справедлив, той е беззащитен срещу хегемонията и политиката на силата, следователно в рамките на този ред мирът, стабилността и развитието са непостижими, а многополюсният ред е повече от необходим. Поради тази причина САЩ определят Китай и Русия като „ревизионистични“ държави, пише изданието.

Станете почитател на Класа