Литва настоява Украйна да използва свободно западните оръжия

Литва настоява Украйна да използва свободно западните оръжия
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    27.09.2024
  • Share:

Украйна трябва да може свободно да използва предоставеното ѝ оръжие. За това настоя външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис пред "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Той изрази надежда Киев да може да нанася удари по-дълбоко в Русия с оръжията, които Вашингтон обяви, че ще достави.

Според министъра въоръжаването на Украйна не е особено ефективно, ако не ѝ бъде позволено да използва оръжията.

„Стратегическата цел, която поставя Украйна във възможно най-силната позиция, изисква да ѝ се позволи да използва оръжията свободно“, подчерта Ландсбергис.

Украйна оказва натиск върху Съединените щати и други западни правителства да разрешат удари с голям обсег, които според нея ще ѝ помогнат да се противопостави на безмилостните въздушни атаки на Русия.

Русия предупреди, че всяко решение да се позволи на Украйна да атакува Русия със западни ракети с голям обсег ще задълбочи прякото участие на САЩ и Европа във войната и ще предизвика отговор от Москва.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън обяви военна помощ в размер на над 8 милиарда долара за Украйна, която Ландсбергис определи като „огромна“.

Тя включва първата доставка на прецизно управляема плъзгаща се бомба, наречена Joint Standoff Weapon, с обсег до 130 км. Обсегът ѝ е по-голям от този на сегашните плъзгащи се бомби, доставяни от САЩ.

„Чета изявлението на президента Байдън и виждам, че има нов тип ракети, които се доставят и са с по-голям обсег от предишните“, отбеляза Ландсбергис.

„Надявам се, че това не е ракета, която трябва да изстрелва отдалече, че ще им бъде позволено да използват тези ракети и да стрелят по-далеч.“

Официален представител на САЩ по-рано уточни, че Байдън няма да обяви, че Вашингтон ще позволи на Украйна да използва американски ракети за нанасяне на удари по цели по-дълбоко в Русия.

Ландсбергис заяви, че макар да не е виждал спецификата на „плана за победа“ на Киев за прекратяване на войната, е чул от украинците, че трябва да се обсъдят гаранции за сигурност.

Разговорите за включване на Украйна в общата отбранителна зона на НАТО са възобновени, посочи той, като добави, че Литва силно подкрепя подобен ход и се радва, че този въпрос отново е на дневен ред.

„Това трябва да се случи. Ако казвате, че искате Украйна в безопасна, сигурна позиция, без риск да бъде атакувана, трябва да отговорите как. И, честно казано, това не е ракетна наука“, коментира министърът.

Вчера във Вашингтон украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е важно да се осигури бъдещето на Украйна в НАТО — нещо, което той отдавна цели. Съюзниците обаче не предприеха тази стъпка.

Станете почитател на Класа