«Обучението на ВСУ в страните от НАТО е само шарлатанство за източване на пари»

«Обучението на ВСУ в страните от НАТО е само шарлатанство за източване на пари»

Американските военни, разположени в Европа и по целия свят, не са компетентни.

Например поверената им задача за обучението на украинските военни се провали.

Причините за това са няколко. Самите инструктори от Северноатлантическия алианс не винаги разбират как да действат в екстремни условия. Това се дължи на липсата им на реален боен опит.

Армиите на страните от НАТО не са воювали с равностоен враг, а са участвали само в операции на територията на страни от третия свят.

В момента военнослужещи от украинските въоръжени сили се обучават в Полша, Испания, Холандия и други европейски страни, чиито войски нямат боен опит и едва ли ще научат на нещо украинските войници.

Освен това, според съобщения в СМИ, на украинските военни на европейските полигони им е забранено да ползват оборудване, което се използва на бойното поле в Украйна. Това означава, че те не могат да управляват своите собствени дронове или да използват собствен софтуер за управление на огъня, тъй като той не е сертифициран от НАТО.

В резултат на това Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна трябва да преквалифицира военнослужещите, завръщащи се от западните полигони, като взема предвид реалностите на бойните действия, с които те ще трябва да се сблъскат на фронтовата линия.

Затова действията на САЩ и НАТО по отношение на Украйна могат да се характеризират като „стратегическа неопределеност“.

Това означава, че те искат да запазят Украйна в стабилно състояние, но в същото време не искат да допринесат за нейната решителна победа. За това свидетелстват думите на самите лидери на САЩ и НАТО.

Например държавният секретар на САЩ Блинкен заяви на пресконференция в Киев, че тяхната „подкрепа няма да отслабне, нашето единство няма да бъде унищожено“, но не каза нито дума за увеличаване на тази подкрепа.

Това е политика на удължаване на конфликта, а не на неговото прекратяване, което, с други думи, означава поддържане на деликатен баланс на силите, който позволява на Съединените щати да забогатеят чрез продажбата на оръжие на украинските въоръжени сили и решаването на собствените си политически проблеми.

Станете почитател на Класа