Военната ескалация в Близкия изток не е в интерес на Израел, предупреди днес говорителят на Белия дом

Военната ескалация в Близкия изток не е в интерес на Израел, предупреди днес говорителят на Белия дом
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    23.09.2024
  • Share:

Военната ескалация не е в интерес на Израел, предупреди днес говорителят на Белия дом Джон Кърби, след дни на изострящо се напрежение в Близкия изток, предаде АФП.

"Не смятаме, че ескалацията на този военен конфликт е в техен интерес", заяви той по телевизия Ей Би Си, като увери, че САЩ споделят това мнение пряко със своите израелски партньори.

Говорителят заяви, че все още има "възможност" за "дипломатическо решение" на конфликта. "Именно върху това работим", добави той, без да посочи подробности.

Тази ескалация "със сигурност не е в интерес на всички онези хора, които премиерът Нетаняху казва, че иска да върне у дома", отбеляза още говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Европейският съюз е "изключително обезпокоен" от ескалацията на ситуацията в Ливан след последните смъртоносни нападения и призовава за "спешно" прекратяване на огъня, заяви днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от БТА.

"Европейският съюз е изключително обезпокоен от ескалацията в Ливан след петъчните атаки в Бейрут", посочи Борел в изявление и призова за "прекратяване на огъня по протежение на Синята линия, както и в Газа". Синята линия разделя ливанските въоръжени сили от тези на Израел от 2000 г. насам.

"Цивилното население плаща висока цена", тъй като „ожесточените боеве“ продължават днес както в Израел, така и в Ливан, добави представителят на ЕС.

Тези цивилни граждани "отново ще бъдат най-потърпевшите в една пълномащабна война, която трябва да бъде избегната, включително чрез по-нататъшни интензивни дипломатически усилия", добави той.

Британският външен министър Дейвид Лами също призова за "незабавно прекратяване на огъня" между Израел и "Хизбула", изправени пред "тревожна ескалация":

"Нашето послание към всички страни е ясно: необходимо е незабавно прекратяване на огъня, за да се постигне политическо решение", каза британският външен министър на конгреса на Лейбъристката партия в Ливърпул.

Станете почитател на Класа