Израел и "Хизбула" продължават размяната на удари

Израел и "Хизбула" продължават размяната на удари
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    23.09.2024
  • Share:

Израел и "Хизбула" продължават да си разменят презгранични удари. Израелски бойни самолети са извършили най-интензивните бомбардировки в южната част на Ливан от почти една година на война.  Ливанската радикална шиитска групировка "Хизбула" обяви, че е осъществила ракетни атаки срещу военни цели в северната част на Израел. По-рано беше съобщено, че израелски военни са щурмували офиса на телевизия "Ал Джазирa" в град Рамала на Западния бряг. Преди това израелските власти забраниха струпванията на хора от северния град Хайфа до границата с Ливан.

Израелската армия заяви, че над 100 ракети са били изстреляни от Ливан към Израел рано тази сутрин. Хиляди хора потърсиха укритие в бомбоубежища. Избухнали са пожари в резултат на падащи боеприпаси. "Хизбула" заяви, че е изстреляла ракети по израелски военнопромишлен комплекс в Северен Израел, както и по военна база и летище край кибуца Рамат Давид, на 45 километра от границата. Групировката заяви, че ударите са "първоначален отговор" на взривове на пейджъри и радиостанции по-рано тази седмица. Израел от своя страна посочи, че в отговор нанася удари по цели на "Хизбула" в Ливан. Училищата в северните части на Израел ще останат затворени днес и утре. Болниците в същата част на страната са получили указания да се подготвят като за война. Лечебните заведения ще продължат дейността си в помещения с допълнителна защита срещу ракетен обстрел. Ограничават се и струпванията на хора в много северни райони на страната и окупираните от Израел Голански възвишения. Въвеждането на мярката е заради очаквания отговор на "Хизбула", след като по-рано при израелски удар в Ливан бяха ликвидирани командири от шиитското движение.

Междувременно базираният в Катар канал "Ал Джазира" излъчи на живо кадри от минутите, в които израелските войски се появяват на вратата и биват допуснати да влязат в офиса на канала в Рамала. Те предават военна заповед на един от служителите на телевизията за затваряне на канала за 45 дни. Няколко минути по-късно предаването е прекъснато. В изявление Синдикатът на палестинските журналисти осъди израелския ход.

Станете почитател на Класа