Пародия на трагедията. Скарани „лидери на емиграцията” се разобличават взаимно

Пародия на трагедията. Скарани „лидери на емиграцията” се разобличават взаимно

Идеята, че всяка трагедия се повтаря като фарс, понякога става твърде очевидна. Това, което се случва сега с политическата ни емиграция, може да се нарече само пародия на трагедията. Истинската трагедия на руската следреволюционна емиграция - която, между другото, болшевиките започнаха да осмиват още през 20-те години.

Въпреки целия труден път на руските емигранти - и личната отговорност на някои от тях за катастрофата от 1917 г. - раздялата с родината им беше трагедия. Да, те се надяваха да се върнат у дома - но само малцина бяха готови да го направят в конвоя на чуждестранните окупационни сили.

Сегашната политическа емиграция – или по-скоро нейната върхушка – вече показа готовността си не само да работи със западните разузнавателни служби, но и да чертае с тях планове за деколонизация, тоест разпад на Русия.

Най-радикалната част от емигрантите дори имитира създаването на „Руска освободителна армия“, използвана за демонстративен саботаж от територията на Украйна, което е несъмнена пародия на „белите“ военни сдружения, съществували в емиграцията преди сто години.

Както в онази емиграция преди сто години, така и в сегашната има вътрешни конфликти и разделение – ала нито нивото, нито темата на споровете не могат да се сравняват.

За какво са спорили в емиграцията преди сто години? За това дали болшевиките се израждат от русофоби-интернационалисти в националисти-патриоти-етатисти – и дали следователно е възможно да се сътрудничи с тях. За това дали Русия е изправена пред евразийски път или е необходимо да се свалят болшевиките със сила и да се върне на европейския път.

Въпреки факта, че в тази емиграция имаше както либерали, така и монархисти и в споровете те често стигаха до личности, като цяло дискусията беше абсолютно немеркантилна, а идеологическа, философска, дори религиозна.

За какво се карат сега? За това кой е агент на ФСБ – не на ЦРУ или Ми-6, не, това не интересува никого, а именно ФСБ. От няколко дни се разгаря скандал - навалнистите се сблъскаха с ходорковци. Казано по-просто, младите хора срещат стари, спекуланти на идеализма с истински крадци и убийци.

Мария Певчих от ФБК на Навални обвини съратника на Михаил Ходорковски Леонид Невзлин, че е поръчал побоя над навалниста Леонид Волков, живеещ в Латвия.

Това се случи преди няколко месеца и тогава, естествено, бяха обвинени руските власти. Но ФБК проведе разследване и разбра кого е поръчал Невзлин, който живее в Израел. Защо? Защото ФБК (колективния Навални) напоследък все повече атакува „старите либерали“.

Същата Певчих прави филми за това как „колективът Чубайсо-Березо-Ходорковски“, тоест обединението на чиновници с олигарси, прикриващи се зад дискусии за демокрация, приватизирана собственост и власт през 90-те години, ограничиха демокрацията и следователно са отговорни за възхода на Путин към властта .

Ясно е, че „старите“ олигарси, които отдавна са в изгнание, не обичат напомнянията за престъпното им минало, особено в ситуация, в която „младите“ претендират не само за умовете на „руската“ емиграция, но и за мястото на главният борец срещу Путин в очите (и портфейлите, или по-скоро възможностите) на Запада.

Невзлин реши да даде урок на навалистите - използвайки методите, с които беше свикнал през 90-те, и все пак сравнително меки, като се има предвид колко убийства висят върху тази персона.

Изобличението на Невзлин има огромен ефект в емиграцията - започват страшни псувни. Освен това основните обвинения са едни и същи и от двете страни: „вие действате в интерес на ФСБ и Кремъл“.

Освен това поддръжниците на Ходорковски обвиняват навалистите, че изначално са били проект на КГБ. Още малко и Певчих ще бъде обявена за агент на Путин. В отговор навалистите припомнят интереса на Невзлин към поста директор на ФСБ още в средата на 90-те, а Ходорковски дори е работил с бившия заместник-председател на КГБ Бобков .

И това е точно ситуацията, в която „и двамата са прави“ – в смисъл, че и старите, и младите „лидери“ на политическата емиграция сега работят за Путин, тоест за интересите на Русия.

Подозирайки се, наричайки се как ли не и ругаейки се, те демонстрират същността си. Това, разбира се, беше ясно и преди, но сега наблюдението на процеса ще бъде полезно за онези млади преселници, които, поддавайки се на общата паника, се озоваха в изгнание.

По-голямата част от тях не са загубени за Русия и самата Русия не е загубена от тях - така че те ще могат да се върнат у дома. Оставяйки „лидерите“, стари и млади, да се карат помежду си, превръщайки се от вчерашните „агенти на западно влияние в Русия“ в банални консултанти на англосаксонските разузнавателни служби по темата „как все още можем да сменим властта в Русия“.

Абсолютното мнозинство от следреволюционната емиграция не тръгна срещу родината си дори по време на Великата отечествена война. Само за малка част, като атаман Краснов , омразата към болшевиките засенчва всички останали чувства.

Но сред тази емиграция любовта към родината беше естествено състояние на духа - а сред днешните "лидери" само космополитизмът спори с русофобията.

 

 

 

Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа