Le Figaro: Санкциите срещу РФ противоречат на демократичните ценности

Le Figaro: Санкциите срещу РФ противоречат на демократичните ценности

През 2024 г. Западът реши да подари на Украйна печалбата от 300-те милиарда евро активи на Руската централна банка, пише френското издание Le Figaro.

Но Кристин Лагард, президент на ЕЦБ, предупреди, че подобно решение може да навреди на репутацията на еврото. От тази гледна точка показателни са инициативите на ОАЕ и Саудитска Арабия за отказ от долара в петролната търговия с Китай и Индия.

 

Дилемата за нашите демокрации се заключава в това, че прибягваме до екстериториални наказания и конфискации на активи, които, въпреки че нямат видим ефект, в същото време рискуват да подкопаят основните права на западната правна система, по-специално принципа на презумпцията за невиновност, правото на справедлив процес, необходимостта от наличие на конкретни доказателства за вина и правото на собственост, пише авторът.

Много европейски правни експерти все по-често твърдят, че санкциите срещу РФ противоречат на демократичните ценности и подкопават доверието в западната правна система, отбелязва изданието.

Станете почитател на Класа