Шефът на украинското военно разузнаване: Русия ще се опита да сложи край на войната преди 2026 г.

Шефът на украинското военно разузнаване: Русия ще се опита да сложи край на войната преди 2026 г.

От съюзниците на Москва Северна Корея представлява най-големият проблем за Киев заради масираните доставки на артилерийски снаряди за Русия, която ги използва на фронта в Украйна, заяви ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов на форума "Ялтенска европейска стратегия" (Yalta European Strategy - YES) в Киев, предаде АФП. Севернокорейските власти „предоставят огромни количества артилерийски боеприпаси (...) това е критично за нас“, заяви влиятелният генерал Буданов. „За съжаление, (...) не можем да направим нищо по въпроса в момента“, призна той. „Това, че доставят и балистични ракети, е неприятно, но” не толкова сериозно, тъй като са в по-малко количество, каза генерал Буданов.

Той също така потвърди, че Русия е „постигнала значителен напредък“ в производството на балистични ракети „Искандер“ и е увеличила „няколко пъти“ броя на авиационните планиращи бомби – оръжия, които руската армия използва за удари по цивилни и военни цели в Украйна. „Сега ясно виждаме масовото използване на ракети „Искандер-М“ в Украйна, докато „управляемите бомби представляват огромен проблем на фронтовата линия“, където се изстрелват срещу украинските войски, каза той.

Въпреки това генералът е на мнение, че Русия, която в момента е в настъпление на фронта в Украйна, ще се опита да сложи край на войната преди 2026 г., за да избегне отслабването на позициите си поради натрупването на икономически проблеми, причинени най-вече от западните санкции и тези от мобилизацията на фона на значителни загуби на фронта.

Буданов, чиято служба е известна с дръзки операции дълбоко в Русия, отхвърли страховете на Запада за ескалация на този най-тежък въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война. "Всички тези дилеми: ще има ли ескалация или не? Каква ескалация? (...) Няма да има такава", каза той, като призова Запада "да не се страхува" да въоръжава по-добре Украйна.

Изтощени от две години и половина война, украинците ще продължат да воюват, увери Буданов. „Ние се борим за нашата земя и нямаме друг избор. Не можем да кажем: „Уморен съм, това е всичко, тръгвам си (...). Това е нашата силна страна“, каза украинският генерал.

 
 

Станете почитател на Класа