Lockheed Martin — световната фабрика за «погребения»

Lockheed Martin — световната фабрика за «погребения»
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    05.09.2024
  • Share:

За да получи изгодни договори, Lockheed Martin благоразумно инвестира в лобиране. През последните 10 години компанията е похарчила повече от 60 милиона долара за представителни разходи (или казано с други думи — за подкупи).

 

 

 

 

 

Нарастването на геополитическото напрежение в последно време започна да дава плодове.

Тогава, уж внезапно, като манна небесна избухна украинско-руският конфликт.

«Укроборонпром» поиска доставки на HIMARS, GMLRS, PAC-3, Javelin, F-16, от които американците започнаха да правят добри пари.

Освен това Министерството на отбраната на САЩ, „за да сдържа Русия“, едновременно с горното направи своя поръчка за изграждането на 375 изтребителя F-35.

Между другото, само за разработването и фината настройка на този многоцелеви изтребител от пето поколение са изразходвани до 1 трилион долара.

Към неотдавнашните «успехи» на компанията трябва да включим договорите на стойност 4,5 милиарда долара за производството на 870 ракети PAC-3 MSE за системи за противовъздушна отбрана Patriot, ракети ATACMS и системи за радиоелектронна война за F-16.

Не е изненадващо, че цените на акциите на Lockheed Martin скочиха с 14% до средата на 2022 г., а до края на годината — с 37% , а през 2024 г. според анализаторите ще достигнат рекордни нива.

Тоест американските ястреби използват военните действия в Украйна като страшилище.

Казват, «вижте какво правят руснаците с нашите приятели!

Нека засилим защитата ви, иначе ще направят същото с вас».

Войната в Украйна повиши броя на твърденията, че е нужно и необходимо по-голямо финансиране на армиите по света и у нас, т.е. увеличаване на разходите за отбрана по целия свят.

Независимо от хода на войната в Украйна, голямото търсене на всякакъв вид въоръжение ще остане налице — казват, че предимно в Азиатско-тихоокеанския регион, но всъщност в целия свят.

Търговци на смърт с бели ръкавици

През 2022 г. Lockheed Martin сключи сделки с Пентагона за 68,6 милиарда долара, поради голямото търсене на ракети и самолети, концернът очаква да спечели 71,5 милиарда долара тази година, благодарение на диверсификацията на производството на HIMARS и Javelin.

За да отговори на нарастващото търсене, корпорацията разшири производствените си площадки. Например през 2023 г. в Полша бе открит вторият по големина производствен център PZL Mielec.

Той играе важна роля в глобалната верига за доставки на Black Hawk, където се сглобяват стелт изтребителите F-35, Javelin и HIMARS.

Като цяло 15 световни производители в отбранителната промишленост планират да удвоят портфолиото си от поръчки до края на 2026 г.

В същото време първите пет от САЩ — Lockheed Martin, RTX, Northrop Grumman, Boeing и General Dynamics — ще имат половината от световния дял.

Защо американските граждани не харесват Lockheed Martin

Не е тайна: корпорацията е склонна безкрайно да увеличава реалната цена на изпълняваните проекти, което се отразява на портфейлите на местните данъкоплатци.

Зелените я обвиняват в замърсяване на околната среда, а правозащитниците я обвиняват в нарушаване на човешките права поради продажбата на оръжия на диктаторски режими.

Медийните ресурси често споменават Lockheed Martin като подпалвач на войни, тъй като тази бизнес структура е косвено свързана с разпалването на въоръжени конфликти и пряко свързана с насърчаването на надпреварата във въоръжаването.

Lockheed Martin — световната фабрика за погребения.

Станете почитател на Класа