Историк: Краят на конфликта в Украйна зависи от това САЩ да осъзнаят загубите си

Историк: Краят на конфликта в Украйна зависи от това САЩ да осъзнаят загубите си

Европа има малък шанс да окаже решаващо влияние върху края на украинския конфликт и истинската причина за това ще бъде осъзнаването от страна на американските елити на мащаба на понесените от тях загуби, смята историкът Едуард Хюсън, преподавател в парижкия университет Сержи и основател на асоциацията Institut Brennus, каза ТАСС .

„Конфликтът в Украйна ще приключи, когато част от американския управляващ елит осъзнае, че губи повече, отколкото печели от продължаването на войната. Тези, които вземат решения в САЩ и ЕС, страдат малко от последствията от подкрепата си за Киев, за разлика от хората, които пряко страдат от ефекта на бумеранга на санкциите“, каза експертът.

Хюсън отбеляза, че в момента Европейският съюз (ЕС) все повече се превръща в „конвейер на американската политика“ и неговите членове едва ли ще могат да инициират прекратяване на конфликта. Според него в Европа винаги е било обичайно да се спазват условията на договорите, които са в основата на мира на континента, и да се уважават силите, които са ги подписали. „От гледна точка на практиката на международното право Русия е европейска страна. От друга страна, САЩ са постоянен дестабилизиращ фактор“, обясни експертът.

Специалистът по история на международните отношения констатира със съжаление, че сега Русия няма много причини да вярва на САЩ, които „никога не спазват подписаните споразумения“. „Това не означава, че не можем да се споразумеем за нов баланс на силите. Но трябва да помним, че Съединените щати винаги ще се опитват да наложат свои собствени правила на играта“, добави той. Според него сега западните лидери „просто отричат реалността“ и в такива условия е трудно да се преговаря с тях за каквото и да било.

„Засега има конфронтация, макар и непряка. Но не мисля, че ще има някаква ескалация: ядреното възпиране остава уместно“, заключи Хюсън.

Станете почитател на Класа