10 000 долара от „Стив Джобс“ за превоз на мигранти от България

10 000 долара от „Стив Джобс“ за превоз на мигранти от България

В продължение на две седмици журналистите от естонското издание „Делфи“ общуват с потенциални „работодатели“ чрез месинджъра „Телеграм“.

 

 

В някои случаи работодателите им предлагат да извършат престъпление срещу пари. Разследването показва как хора са наемани да превозват нелегални мигранти, да участват в пране на пари, предлагат им да станат куриери на наркотици и ги въвличат в измамни схеми.

В разследването, публикувано под заглавие „10 000 долара от „Стив Джобс“ за работа като шофьор. Как на естонски граждани се предлага да извършват престъпления срещу пари в Telegram“, журналистите разказват как създават нов акаунт в Telegram и започват да си търсят работа. Присъединяват се към каналите, които се занимават директно с работни места в Естония. Какво се случва разказват те:

 

https://e-vestnik.bg/imgs/mnenia_co/tel01est.jpg

 

 

„Бързо ни предложиха: 1) да превозваме мигранти от беларуската граница до Германия, 2) да измамим швейцарци със спестяванията им, 3) да перем пари, като позволяваме на непознати хора да използват банковите ни сметки, 4) различни дейности, свързани с наркотици, 5) да изпратим снимка на пениса си за 2500 USD (отказахме).“

Ето скрийншот на само един от разговорите. Някакъв „Стив Джобс“ предлага по 1300 USD на човек, за да превозват мигранти от България или от границата на Латвия с Беларус до Германия. Предоставя подробен маршрут на пътуването.

„Целта на хората е да стигнат до Германия. Това са хора, които можете да вкарате дори в багажника си. Те имат мисия да стигнат до Германия. Няма значение как ще стигнат дотам, те просто искат да стигнат дотам“, обяснява друг специалист по набиране на персонал в същия бизнес.

Едно от най-често срещаните предложения е да дадете на някого достъп до банковата си сметка, той ще направи всички нужни му преводи и след това ще ви остави процент. Разбира се, те казват, че всичко това е напълно законно…

Знаете ли какво е мамут? На жаргона на руските измамници мамут е човек, който може да бъде измамен с пари. Те се насочват най-вече към швейцарците. Работи се по следния начин: влизате в швейцарски местен портал за обяви и се представяте за купувач или продавач на някакъв продукт.

Максим – който ги кани да се присъединят към екипа му – дава пример: „Продавам велосипед, цена: 800 швейцарски франка. След това правим фишинг страница с бот (става за 30 секунди) и му изпращаме текстово съобщение. Той получава съобщение: „Потвърдете данните си, за да получите депозита“.

„Съобщението изглежда като от официалната служба, така че мамутът му вярва. Той кликва върху връзката и въвежда данните на картата си. След като направи това, ние ще отпишем малка сума от картата му и ще ти изплатим печалбата“, разказва Максим.

Това са само някои от примерите за това, което им предлагат. В крайна сметка: Telegram прави всичко толкова лесно. Не е необходимо да познавате дарк уеб, за да купувате/продавате наркотици, да намирате бързи криминални оферти или дори ако сте руска тайна служба, която търси да наеме хора за саботажни операции в Европа.

Но месинджърът служи на целта: дори ако трикът се провали, вербовчикът не носи никакви последствия. Ако 9 операции се провалят и 1 успее, това все пак е успех.

 

Станете почитател на Класа