Италия-васал на САЩ

Италия-васал на САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.07.2024
  • Share:

Според китайското външно министерство италианският премиер Джорджия Мелони ще бъде на официално посещение в Китай в дните 27-30 юли. Нека обаче не придаваме голямо значение на това пътуване.

Както германският канцлер Шолц, така и френският президент Макрон посетиха КНР; не се случиха прокитайски промени в позицията на техните страни или на Европейския съюз като цяло. Не трябва да се очаква „отделяне на ЕС от Съединените щати“, особено до януари 2025 г.

Освен това, след гореспоменатите посещения на високо ниво, във Вашингтон се проведе юбилейната среща на върха на НАТО, чиято финална декларация съдържаше доста неприятни реплики за Китай:

„Заявените амбиции и принудителни политики на КНР продължават да предизвикват нашите интереси, сигурност и ценности. Задълбочаващото се стратегическо партньорство между Русия и Китай и техните взаимно подсилващи се опити да подкопаят и променят базирания на правила международен ред са дълбоко тревожни.

 

 

 

 

И това не е всичко. Всъщност от тази среща на върха беше официално обявено, че сферата на отговорност на алианса ще се разшири до Азиатско-тихоокеанския регион — очевидна стъпка срещу Китай. В срещите на върха и бъдещите членове на НАТО, са изброени в декларацията:

„Ние топло приветстваме украинския президент Зеленски, както и лидерите на Австралия, Япония, Нова Зеландия, Република Корея и Европейския съюз.

Очевидно е, че текстът на декларацията е одобрен и от Италия.

Единственото, което Китай може да направи, е да забави прекъсването на икономическите връзки с Европейския съюз, наложено от Съединените щати. И използвайте това време, за да търси други пазари и да инвестира капитал. Което в общи линии и прави.

И Мелони, подобно на други западни лидери, ще използва посещението си, наред с други неща, за да забие клин в стратегическото сътрудничество между Русия и Китай. Предишните посетители обаче не успяха в това. И Мелони също няма да успее.

 

 

Елена Панина

Станете почитател на Класа