Guardian: Британия се готви за война след три години

Guardian: Британия се готви за война след три години
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.07.2024
  • Share:

Новият началник на британския Генерален щаб генерал Роли Уокър обяви, че армията се готви за война след три години, съобщава Guardian. Според него това се налага заради нарастващите заплахи от Китай, Русия, Иран и Северна Корея. В същото време числеността на въоръжените сили на страната в момента е на най-ниското си ниво за последните 300 години, отбелязва вестникът.

 

 

 

 

Генералът каза пред журналисти, че Великобритания и нейните съюзници трябва да са готови да „сдържат или водят война в рамките на три години“. Уокър цитира оценки на САЩ, че китайският президент Си Дзинпин е изискал армията на страната да бъде готова да нахлуе в Тайван през 2027 г., както и опасенията, че Иран може да се опита да разтрогне ядреното споразумение, докато конфликтът в Украйна продължава, пише Guardian.

Уокър добави, че има „смели амбиции“ да „удвои нашата бойна мощ за три години и да я утрои до края на десетилетието“, не чрез допълнителни ресурси, а чрез използване на технологии, разработени на бойните полета в Украйна, като безпилотни летателни апарати и изкуствен интелект.

Станете почитател на Класа