Германски медик пред "Ню Йорк Таймс": Бойци от американски отряд в Украйна застреляха ранен руски военнопленник, търсещ медицинска помощ

Германски медик пред "Ню Йорк Таймс": Бойци от американски отряд в Украйна застреляха ранен руски военнопленник, търсещ медицинска помощ

Германски медик разказа пред "Ню Йорк Таймс" случаи на убийства на руски военнопленници в Украйна. Каспар Грос е част от отряд от международни доброволци, водени от американец, под командването на украинската армия.

 

 

Американското издание публикува материал със заглавие "Убийства на предали се руснаци в Украйна доведе до разцепление в ръководен от САЩ отряд", в който се разказва, че часове след битката в Източна Украйна през август миналата година ранен и невъоръжен руски войник е пропълзял през почти разрушен окоп, търсейки помощ от похитителите си – отряд от международни доброволци.

Каспар Грос, медик в това звено, каза в интервю за "Ню Йорк Таймс", че е видял войника да моли за медицинска помощ чрез смесица от развален английски и руски език. Член на екипа потърсил превръзки.

Тогава, по думите на Грос, негов колега войник се спънал и произвел изстрел с оръжието си в торса на руския войник. Той се отпуснал, но все още дишал. Друг войник стрелял от упор. „Просто го застреля в главата“, спомня си Каспър Грос в интервю за американската медия.

Медикът каза, че е бил толкова разстроен от случилото се, че се конфронтирал с командира си. Той казава, че е говорил с "Ню Йорк Таймс", след като това, което смята за неоправдани убийства, продължава. Изключително необичайно е войник да говори публично за поведението на бойното поле, особено за мъже, които той все още смята за приятели. Но той твърди, че е твърде обезпокоен, за да мълчи.

Разстрелът на невъоръжен, ранен руски войник е едно от няколкото убийства, за които свидетелства германският медик, работещ за  едно от най-известните подразделения на чуждестранни ветерани, сражаващи се от името на Украйна –т.нар „Избрана рота“.

При друг случай член на чуждестранната рота хвърлил граната и убил предаващ се руски войник, който бил с вдигнати ръце, показва видеозапис от стрелбата. Украинските военни са публикували видео от убийството, за да покажат своята бойна мощ, но са изтрили момента, в който руският войник се предава.

При трети случай бойци от международната рота са се похвалили в групов чат за убийството на руски военнопленници по време на мисия през октомври миналата, показват текстови съобщения, цитирани от "Таймс". Войник, който за кратко командвал този ден, намекнал за убийствата, използвайки жаргонна дума за стрелба. Той заявил, че ще поеме отговорност.

„Ако излезе нещо за предполагаемо убийство на военнопленници, аз го поръчах“, пише войникът, който използва позивната Андок. Той добавя изображение на хърватски военнопрестъпник, починал през 2017 г., след като изпил отрова по време на съдебно заседание на Трибунала в Хага.

„В Хага не съжалявам за нищо!“, пише той. Това е едно от няколкото текстови съобщения, прегледани от The Times, които се позовават, пряко или косвено, на убийствата на затворници. Андок твърди пред вестника, че се е шегувал.

В съответствие с украинския военен протокол "Таймс" идентифицира войниците от фронтовата линия с техните повиквателни знаци. Те не са обвинени в никакви нарушения.

Убийството на военнопленници е нарушение на Женевските конвенции. След като войниците ясно покажат намерението си да се предадат, те не могат да бъдат нападани и трябва да бъдат взети на сигурно място под стража. Украинското правителство неведнъж е посочвало, че руските войски убиват невъоръжени и предаващи се войници като доказателство за беззаконието на Москва.

Гръцки войник, известен като Зевс, е в центъра и на трите епизода - хвърля гранатата и, както казва г-н Грос, стреля по ранения руснак в окопа и се хвали с поредното убийство. Той не отговаря на съобщенията за коментар, оставени на телефона му и във Facebook.

Райън О'Лиъри, фактическият командир на избраната рота и бивш национален гвардеец от армията на САЩ от Айова, казва, че Зевс не е искал да говори.

 

 

В интервю О'Лиъри отрича членовете на организацията да са извършили военни престъпления. Той каза, че неговите бойци са убивали ранени руснаци, но само тези, които са могли да се отбраняват.

О'Лиъри твърди, че епизодът с окопите, за който разказва Грос, никога не се е случил и че той не е участвал в тази мисия. Той също така отхвърли значението на текстовите съобщения. "Това е предимно изпускане на парата", каза той.

Той каза, че епизодът с гранатата не е "черно-бял", тъй като руският войник и друг, намиращ се наблизо, може да са представлявали заплаха. Видеоклипът оставя без отговор въпросите какво са видели членовете на американската група или са считали за заплаха преди опита за капитулация.

Но в армията на Съединените щати видео, показващо убийството на предаващ се войник, независимо от обстоятелствата, би предизвикало незабавно разследванеь каза Рейчъл И.

Ван Ландингъм, професор в Югозападния юридически факултет и бивш юрист от военновъздушните сили на САЩ обясни, че "непровеждането на разследване е по-обезпокоително от самия инцидент". "Липсата на отчетност започва с липсата на разследване."

Украинската армия има правомощия да разследва обвинения във военни престъпления и е започнала разследвания по твърдения за злоупотреби, извършени от руските сили. В отговор на списъка с въпроси военните спряха да обещават, че ще проведат разследване. Тя заяви, че "повдигнатият въпрос ще бъде задълбочено проучен и проверен".

Американските доброволци се сражават без подкрепата на правителството на Съединените щати, което не желае да бъде въвлечено в преки бойни действия с Русия. Но Министерството на правосъдието на САЩ също може да проведе разследване, тъй като О'Лиъри и други членове на доброволческия отряд са американци.

Източник: nytimes.com

Станете почитател на Класа