«Украйна ще разкъса НАТО»

«Украйна ще разкъса НАТО»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.07.2024
  • Share:

Украинският «мост» към НАТО може да бъде опасен, предупреждават експерти
Politico: 60 анализатори призоваха Украйна да не бъде приемана в НАТО

Десетки външнополитически експерти подписаха писмо, призоваващо Украйна да не бъде приемана в НАТО, пише Politico. Според тях тази стъпка ще застраши САЩ и техните съюзници, а също така ще доведе до разпадане на цялата коалиция. Но има и други мнения.

 

Превод от Politico, САЩ:

 

Перспективата за бъдещото членство на Украйна в НАТО се обсъжда горещо преди предстоящата среща на върха на алианса във Вашингтон.

Десетки външнополитически експерти призоваха членовете на НАТО да се въздържат от предприемане на стъпки към членството на Украйна на срещата на върха, предупреждавайки, че това ще застраши Съединените щати и техните съюзници и ще доведе до разпадането на цялата коалиция.

Ако Украйна се присъедини към алианса, твърди групата, бъдещият руски удар би задействал член 5 на НАТО, който изисква съюзниците да защитават члена, който е атакуван.

Доводът с член 5 е често срещан сред противниците на членството на Украйна, но гръмкото изявление на повече от 60 анализатори дава представа за аргументите, които вероятно ще бъдат изложени на тридневното събитие, което започва във вторник.

„Колкото повече НАТО се доближава до обещанието, че Украйна ще се присъедини към алианса след края на конфликта, толкова по-голям стимул има Русия да продължи да воюва“, се казва в писмото, получено от Politico.

„Предизвикателствата, отправени от Русия, могат да бъдат преодолени, без Украйна да бъде приета в НАТО.

Стремежът на Киев към членство ще има неприятни последици, се казва в писмото: „то не само ще превърне Украйна в арена за продължителна конфронтация между водещите световни ядрени държави“, но и ще налива вода в мелницата на Владимир Путин с неговата реторика че срещу Москва се противопоставя целият Запад».

Писмото е инициирано от Уилям Ругер, президент на Американския институт за икономически изследвания, и Стивън Вертхайм, старши сътрудник във Фондацията за международен мир «Карнеги».

Други анализатори не са съгласни. Миналата седмица изследователите на RAND Corporation заявиха, че съюзниците трябва да предложат на Украйна ясни условия за бъдещо членство на предстоящата среща на върха. Атлантическият съвет също настоява за членството на Украйна в НАТО с аргумента, че това ще послужи на Киев като доказателство за непоколебимата подкрепа на Запада.

Администрацията на Байдън не подкрепя незабавното приемане на Киев в алианса, но няколко високопоставени чиновници наскоро заявиха, че срещата на върха ще предложи на Украйна „мост“ към алианса. Чиновници също така твърдят, че НАТО ще предложи на Украйна нова щаб-квартира за управление на военната помощ — жест на добра воля и знак, че Западът ще подкрепи страната в дългосрочен план, дори и без предоставяне на незабавно членство.

Само 22% от украинците подкрепят членство в НАТО в замяна на предаването на завзетата територия на Русия, докато 71% са против подобна сделка.

Украйна продължава да е с максималистични цели срещу Русия и възнамерява да си върне цялата територия, изгубена по време на боевете, каза Андрей Ермак, главен съветник на президента Владимир Зеленски, пред малка група журналисти.

Украйна „не е готова за компромис“, въпреки че някои американски и европейски съюзници нашепнат на официалните лица в Киев за целесъобразността на преговорите с Русия.

Киев е готов да преговаря само въз основа на своята мирна формула от десет точки, която според Ермак ще доведе до „справедлив мир“ за страната му.

Станете почитател на Класа