ЕС: Украйна трябва да си върне анексираните от Русия територии

ЕС: Украйна трябва да си върне анексираните от Русия територии
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.06.2024
  • Share:

По време на срещата на върха ЕС подписа споразумение за сигурност с Украйна, обсъди как да засили защитата на ЕС срещу Русия и постигна съгласие по стратегическите приоритети на блока за следващите пет години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Споразумението за сигурност подчертава подкрепата на ЕС за Киев, който се бори вече трета година с руското нашествие, въпреки успехите на крайната десница на европейските избори, несигурността, породена от предсрочните избори във Франция и президентските избори в САЩ през ноември.

В споразумението се излагат ангажиментите на ЕС да помага на Украйна в девет области на политиката за сигурност - включително доставки на оръжие, военно обучение, сътрудничество в областта на отбранителната промишленост и разминиране.

"Тези ангажименти ще помогнат на Украйна да се защити, да се противопостави на дестабилизацията и да възпре бъдещи актове на агресия - още едно конкретно доказателство за непоколебимата решимост на ЕС да подкрепя Украйна в дългосрочен план", заяви Шарл Мишел.

Лидерите потвърдиха ангажимента си да подкрепят Украйна, колкото и време да е необходимо, като подчертаха, че "Русия не трябва да надделява" и че Украйна трябва да си върне териториите, които Москва обяви, че е анексирала.

Войната в Украйна разкри липсата на готовност на ЕС за конфликт, като блокът се бори да снабди Киев с достатъчно оръжия срещу Русия, което предизвика призиви за повече координация на отбранителните системи на ЕС и инвестиции в отбранителната промишленост.

Според дипломати Дон дер Лайен е заявила на срещата на върха, че между 1999 и 2021 г. ЕС е увеличил разходите си за отбрана с 20%, Китай - с 600%, а Русия - с 300%. Това не включва значителното увеличение на военните разходи на Москва след нахлуването в Украйна през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Според дипломати фон дер Лайен е казала на лидерите, че ЕС трябва да инвестира 500 млрд. евро (535,30 млрд. долара) в отбрана през следващите 10 години. Възможностите за финансиране варират от национални вноски, собствени ресурси на ЕС до съвместни заеми, отбелязва Фон дер Лайен.

Инвестициите в отбраната са част от "стратегическия дневен ред" на ЕС, който лидерите се стремят да договорят - документ, който казва на институциите на ЕС върху какво европейските правителства искат да се съсредоточат през мандата им 2024-2029 г.

Освен за отбрана, програмата призовава за по-конкурентоспособен ЕС, който да устои на икономическия натиск от страна на Китай и САЩ, и за подготовка на блока за разширяване, което да обхване Украйна, Молдова и Западните Балкани.

 
 

Станете почитател на Класа