Руска компания обяви награда от 15 милиона рубли за първия свален Ф-16 в Украйна

Руска компания обяви награда от 15 милиона рубли за първия свален Ф-16 в Украйна

Компанията "Форес“ обяви награда от 15 милиона рубли (около 295 000 лева) за първия свален в Украйна изтребител Ф-16. Това обяви пред руска медия генералният директор на компанията Сергей Шмотиев в кулоарите на Петербургския международен икономически форум.

 

 

 

"Обявихме бонус за унищожаването на изтребители Ф-16, ако такива бъдат доставени на Киев... Освен това момчетата, които унищожават танкове, доставени от западните страни на Украйна, също получават премии. За първи изведен от строй танк платихме пет милиона рубли, а за всеки следващ – 500 000 рубли. Опашката от унищожени танкове е повече от 20 единици. Наградата стига до момчетата, които се бият, които унищожават танкове“, увери Шмотиев.

От 2018 година насам компанията вече е дарила повече от 730 милиона рубли за благотворителност. От самото начало на войната в Украйна "Форес“ участва активно в подкрепа на руския военен персонал, например с помощ за подобряване на материално-техническата база на учебните части, формирането на "хуманитарни доставки“ в съответствие с нуждите на военнослужещите на Русия и насърчаването на отличилите се войници на бойното поле в Украйна. От началото на конфликта компанията е отделила 216,4 милиона рубли за подкрепа на руските военни, отбелязва агенцията.

По-рано нидерландските власти обявиха, че планират да прехвърлят 24 изтребителя Ф-16 в Украйна, като същевременно подчертаха, че Киев има право да се разпорежда с тях съобразно своите нужди. Освен това до края на 2028 година Украйна трябва да получи 19 изтребителя от Дания. Белгия също обяви доставката на 30 самолета Ф-16 за Киев.

Уралската компания "Форес“ е основана преди повече от 20 години и е лидер на вътрешния пазар в Русия в производството и продажбата на пропанти за петролни кладенци, които се използват за хидравлично разбиване.

Станете почитател на Класа