Тежък удар за Нетаняху

Тежък удар за Нетаняху

Израелският министър Бени Ганц напусна кабинета на Бенямин Нетаняху, пишат световните агенции. Това е сериозен удар по правителството на Нетаняху, особено на фона на освобождаването на израелски заложници.

„Нетаняху ни пречи да достигнем истинска победа в Газа“, заяви Ганц в телевизионен адрес в неделя. Той определи решенето си като трудно и болезнено.

„Това е причината, поради която напускам това правителство с натежало, но цяло сърце“, допълва Ганц.

Той беше приеман като основен критик на политиката на Нетаняху. Преди месец Ганц постави ултиматум на премиера на Израел да състави нов план за действие във войната срещу „Хамас“. Срокът изтече на 8 юни. Оставката му идва въпреки призивите на Нетаняху Ганц да остане в правителството.

„Трябва да бъдем обединени и да се съсредоточим върху важните задачи. Призовавам те, Бени Ганц – недей да напускаш правителството. Не се отказвай от единството“, написа Нетаняху в Телеграм.

Решението на Ганц не поставя правителството на Нетаняху под заплаха – партията му не е част от коалицията, която остава с мнозинство в израелския парламент. В същото време военновременният кабинет на Нетаняху, който бе създаден четири дни след атаката на „Хамас“ от 7 октомври, без представителство от други партии освен тази на Нетаняху.

Извън премиера, единственият друг член на правителството, който може да взима решения, е министърът на отбраната Йоав Галант.

Оставката на Бени Ганц идва в момент на сериозен натиск срещу Нетаняху да спре войната в Ивицата Газа.

 

Станете почитател на Класа