Ето кои са най-големите приятели на Русия в Европейския парламент

Ето кои са най-големите приятели на Русия в Европейския парламент

Politico установи 30 евродепутати, които не подкрепиха резолюцията срещу Русия

Авторите на статията за Politico проучиха 16 резолюции на Европейския парламент, критикуващи Русия, и установиха законодатели, които многократно отказват да ги подкрепят. Оказа се, че в този европейски орган има цели 30 „най-добри приятели на Кремъл“.

 

 

Превод от Politico, САЩ:

 

 

Две трети от тези депутати в Европарламента претендират за преизбиране тази седмица. Основната част са крайнолеви и крайнодесни депутати от “Идентичност и демокрация” и “Левите” – останалите са извън фракции.

Сред тях се оказа Татяна Жданока, обвинена в шпионаж в полза на Русия. Депутат в Европарламента от Латвия.

“Да, аз съм агент, агент на мира”, каза тя.

Максимилиан Кра, кандидат от крайно дясната “Алтернатива за Германия”. Той не е подкрепил нито една резолюция с критика срещу Русия. Другите депутати от АиГ са гласували по същия начин.

Холандският политик Марсел де Грааф, който напусна фракцията «Идентичност и демокрация», гласува «против» антируските резолюции винаги, когато присъства. Освен това тече разследване за участието на неговия помощник в руска пропаганда.

Ирландските ливш Клеър Дейли и Мик Уолъс, които са изправени пред тежка битка, също гпасуваха против резолюцията на Европейския парламент, призоваваща за създаването на трибунал, който да преследва руските лидери за агресия срещу Украйна.

Разследване от 2022 г. на The Irish Times установи, че изявленията на двамата евродепутати са били широко отразени в държавните медии в Русия, Китай и други страни.

Дейли защити позицията си срещу санкциите, като разкритикува ЕС за дрънкането с оръжия.

 „Колеги, тази идея може да ви се стори радикална, но отговорът на войната не е нова война, а мир, а мирът не може да се постигне с оръжие. Постига се чрез дипломация, чрез диалог“, каза тя през април 2022 г.

Станете почитател на Класа