Френските власти арестуваха трима молдовци за ковчезите с надпис "френски войник в Украйна" в Париж

Френските власти арестуваха трима молдовци за ковчезите с надпис "френски войник в Украйна" в Париж

Трима млади молдовци, заподозрени, че са отговорни за изрисуването на графити с ковчези и надпис „френски войник в Украйна“ върху сгради в Париж, са били задържани в петък вечерта и оставени в ареста, съобщи парижката прокуратура, цитирана от Франс прес. "Разследването продължава. На този етап не е изключена възможността за чуждестранна намеса", заявиха от прокуратурата.

В петък по фасадите на сгради във френската столица бяха открити осем графити с ковчези и още три с думи, изписани на кирилица, съобщи полицейски източник. През нощта срещу събота близо до изрисуваните сгради са били арестувани трима молдовци, които „носели спрейове с боя и шаблони, които вероятно са съвпадали с надписите“. Тримата младежи, родени през 2001, 2004 и 2006 г., са задържани от полицията в рамките на разследване за „увреждане на имущество в съучастие“, „увреждане на обществено имущество в съучастие“ и престъпен заговор. Ако те наистина са авторите на тези графити, разследването ще трябва да „изясни мотивите им с подозрение за чуждестранна намеса“, съобщи полицейския източник.

Молдова „остро осъди този инцидент“, в който са замесени трима нейни граждани. „Това е част от хибридна стратегия за накърняване на международния ни имидж“, написа молдовският външен министър Михай Попшой в социалната мрежа "Екс". Кишинев, който редовно обвинява Москва в опити за дестабилизация, заяви, че е "готов да си сътрудничи с Франция за изясняване на случая“, посочва АФП.

Пет ковчега бяха открити миналата събота в подножието на Айфеловата кула, с френски трикольори и надпис: „Френски войници, загинали в Украйна“. Разследващите установиха пряка връзка между случая с червените ръце в мемориала на Холокоста и този с тези ковчези. По случая с ковчезите бяха задържани трима души, сред които и един българин.

В последно време се увеличават предупрежденията за руска намеса в Европа, включително в избори. Тази година се разпространяват и фалшиви твърдения за присъствие на френски войски в Украйна - нещо, което Париж отрече. Иначе дипломати заявиха по-рано тази седмица, че Франция може да изпрати скоро в Украйна военни инструктори.

В началото на миналия месец френският президент Еманюел Макрон повтори идеята си от февруари за евентуално разполагане на западни войски в Украйна, ако Русия постигне пробив на фронта и Киев поиска да бъдат изпратени военни.

Станете почитател на Класа