„Алтернатива за Германия“ е най-силната германска партия в… TikTok

„Алтернатива за Германия“ е най-силната германска партия в… TikTok

От всички партии, представени в германския парламент, крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (AfD) използва най-интензивно предпочитаната от младите платформа TikTok, показва ново проучване, цитирано от Deutsche Welle.

„Наблюдаваме маси от открито десни екстремистки символи и кодове в TikTok“, казва Дебора Шнабел, директор на образователния център „Ане Франк“, който е извършил анализа.

Лидерът на партията AfD Алис Вайдел е едно от петте най-влиятелни политически лица в TikTok за Германия, отбелязва проучването. Политикът от AfD Улрих Зигмунд от източногерманската провинция Саксония-Анхалт е на първо място с над 400 хил. последователи.

Акаунтът на германския канцлер Олаф Шолц има около 260 хил. последователи, а този на Роберт Хабек, вицеканцлер и икономически министър, има по-малко от 30 хил. последователи.

„Паралелна вселена“

Авторите на проучването предупреждават, че политици от AfD и десни екстремисти използват платформата като „паралелна вселена“, за да разпространяват своята идеология и да набират подкрепа сред младите хора.

„В TikTok AfD се представя като пазител и защитник на младите хора – демократичните партии все още не са намерили начин да отговорят на това“, посочва Шнабел.

Например, авторите казват, че Вайдел често се показва в TikTok като спонтанна и забавна, изграждайки различен образ от този, представен в традиционните медии.

Мащабно проучване, публикувано през април, показа, че AfD е любимата партия сред младите хора на възраст от 14 до 29 години, с прогнозирани 22% от гласовете - двойно повече от резултата преди година.

„Слабо представяне“ на други партии

Шнабел отбелязва, че депутатът от AfD Себастиан Мюнценмайер от Майнц например има почти 80 хил. последователи в платформата. За разлика от него, генералният секретар на лявоцентристката Социалдемократическа партия (SPD) Кевин Кюнерт има около 11 хил.

Въпреки че много политици и правителствени фигури имат акаунти в TikTok, Шнабел смята, че те трябва да преосмислят комуникационните си стратегии, отбелязвайки тяхното „слабо представяне“.

Генерирането на обяснителни видеоклипове и образователно съдържание в Tiktok не е достатъчно, изтъква тя.

„Младите хора също искат да бъдат уважавани в техните естетически нагласи и да се обръщат към тях на емоционално ниво“, добавя Шнабел. Тя призова медийните умения и политическото образование да имат по-голям приоритет в училищата.

Станете почитател на Класа