Украйна прие закон за разширяване на употребата на английския език

Украйна прие закон за разширяване на употребата на английския език

Украинският парламент прие закон, с който се цели разширяване на употребата на английския, предаде ДПА. В бъдеще доброто владеене на този език ще бъде необходимо условие за заемане на редица държавни постове. Насърчава се и показването на филми на английски език със субтитри. Руският, който е бил широко разпространен по съветско време, от години все по-често е забраняван в обществения живот.

Повишаването на нивото на владеене на английски както от държавните служители, така и от обществото като цяло, е необходимо условие, за да стане страната по-атрактивна за туристите и по-конкурентоспособна в международен план. Това също така е „необходима и стратегическа стъпка към пълноправно членство на (украинската) държава в Европейския съюз“, се казва в мотивите към приетия вчера закон.

Например граничните и митническите служители, прокурорите и полицаите на висши длъжности вече ще трябва да могат да комуникират на английски. Обажданията за спешни случаи и ползването на медицински услуги също трябва да са възможни и на този език.

При работа с властите преводите на чуждестранни документи като паспорти от английски на украински език, които бяха обичайни досега, ще станат излишни.

Музеите също трябва да направят експозициите си достъпни на английски. Уебсайтовете на държавните институции и университетите от своя страна трябва да предлагат осъвременени версии на този език.

За да се повиши нивото на знание на английски сред украинските граждани, вече са планирани уроци по езика в предучилищните центрове. Насърчава се и показването на филми на английски език със субтитри.

Украинският език е единственият официален език в страната. Руският, който е бил широко разпространен по съветско време, от години все по-често е забраняван в обществения живот. Русият език допълнително загуби популярност и в резултат на руската инвазия в Украйна, отбелязва ДПА.

 

 

 

Източник: БТА

Станете почитател на Класа