Киев към Кремъл: Прочетете по-внимателно Конституцията

Киев към Кремъл: Прочетете по-внимателно Конституцията

Председателят на Върховната рада (парламента на Украйна) Руслан Стефанчук отговори във вторник на упреците на руския диктатор Владимир Путин относно легитимността на държавния глава на Украйна Володимир Зеленски, съобщава УНИАН.

"Много е хубаво, че хората в Русия започнаха да четат Конституцията на Украйна. Бих препоръчал на любознателните читатели да изучават текста на нашата Конституция не избирателно, а да обърнат внимание на част 1 на член 108: "Президентът на Украйна упражнява своите правомощия, докато новоизбраният президент на Украйна не поеме поста." В демократичните общества това се нарича приемственост на властта. ", написа той във "Фейсбук".

Стефанчук подчерта, че Зеленски е и ще остане президент на Украйна до края на военното положение - в съответствие с Конституцията и законите на Украйна.

Според него изявленията на Русия, са "колкото предвидими, толкова и безсмислени".

"Единственото нещо, което е объркващо, е, че някои "украински" политици, сякаш подготвят почвата, цитират разказите, изразени почти дума по дума, по-специално в стените на украинския парламент", отбеляза служителят.

Председателят на Върховната Рада също така посъветва Русия, освен Конституцията на Украйна, да започне да чете собствената си "Конституция".

"Ние не говорим за някакви принципи на демократична система или права на човека и гражданина, които са илюзорни за Русия, но поне в частта, в която се казва, че Руската федерация предприема мерки за поддържане и укрепване на международния мир и сигурност. Осигурете мирното съвместно съществуване на държавите и народите, за да не се превърта много, това е член 79.1", обобщи той.

Припомняме, че за втори път през последните 10 дни Владимир Путин постави под въпрос легитимността на украинския президент Володимир Зеленски.

Отговаряйки на въпроси на журналисти преди да отлети за Москва от Узбекистан, Путин каза, че "по предварителна оценка единствената легитимна власт в Украйна остават парламентът и председателят на Радата"

Путин и други руски официални лица казват, че пълномощията на Зеленски са приключили на 20 май, след като са изминали пет години от встъпването му в длъжност. На 24 май Путин заяви, че пълномощията на украинския президент са "приключили".

Украинската конституция обаче изрично забранява провеждането на президентски избори по време на военно положение. В него се съдържа и разпоредба, че настоящият президент запазва правомощията си до встъпването в длъжност на следващия държавен глава.

Украинските власти заявиха, че Русия се опитва по всякакъв начин да "постави под въпрос легитимността на правителствените решения, взети в Украйна след 20 май, да всее паника", както и да разпространява всякакви "теории на конспирацията" в обществото.

 

Станете почитател на Класа