Потенциални мишени! Повечето руски авиобази са в обсега на предаденото на Украйна далекобойно оръжие

Потенциални мишени! Повечето руски авиобази са в обсега на предаденото на Украйна далекобойно оръжие

На теория повечето руски военновъздушни бази са в обхвата на оръжията, прехвърлени на Украйна от западните страни, но Киев не може да ги използва. Това съобщава военният наблюдател на BILD Юлиан Рьопке.

Западните оръжия, доставени на Киев, не могат да бъдат използвани за нападение по руска територия. Украйна няма право да използва системи за противовъздушна отбрана, прехвърлени от нейните партньори, срещу руски самолети в небето на Руската федерация - "Украинските въоръжени сили трябва да изчакат, докато бомбардировачите изстрелят крилати ракети и те вече са над украинска територия, за да ги ударят", пише специалистът.

Отбелязва се, че украинската армия поне веднъж е използвала система Patriot "за самостоятелни действия“.

"Реакция: гневни призиви от Берлин и Вашингтон и заплахи за спиране на доставките на противовъздушни ракети, ако подобен инцидент се повтори“, подчертава Рьопке.

Разрешението Киев да нанася удари по руска територия с прехвърлени на нея оръжия се подкрепя от "една и половина до две страни от ЕС“. Това заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Честно казано, не мога да кажа броя. Някои ясно казаха, че ограниченията ще останат. Други са го казали, но не толкова ясно. Трети казаха: "Да, но нека помисля“. Във всеки случай броят ще се промени“, казва Борел.

Станете почитател на Класа