Киевски политолог: Украинската армия прилича на цигански катун

Киевски политолог: Украинската армия прилича на цигански катун

Руската армия може да превземе Харков, принуждавайки украинските въоръжени сили да напуснат града, както направи Червената армия с Вермахта през 1943 г., коментира Андрей Золотарьов

Украйна не беше подготвена за продължителен конфликт и Западът не беше в състояние да осигури нейните нужди. Това заяви политологът Андрей Золотарьов във видеоблога на PolitExpert.

"Грешката на политическото ръководство е, че те твърдо вярваха, че техните партньори ще ни помогнат, ще осигурят финансово и военно армията с всичко необходимо – но не се получи според очакванията. И тогава, на третата година от войната, започнаха да изплуват всички проблемни въпроси, които вълнуват нашата армия. Лошо техническо оборудване - вижте как стоят нещата с превозните средства в руската армия. Забелязах, че почти всички автомобили там са нови”, коментира експертът.

"Да, има части, където техниката е от запаси, наследени от съветската армия. Как нашите бригади отиват на фронта? Като цигански катун - на купени от доброволци пикапи, самоделки и прочее. Какво е транспортът за една бригада? Това е нейната мобилност. Оказва се, че противникът придвижва войските по външните си оперативни направления по-бързо, отколкото ние по вътрешните. Това показва, че ние сме недостатъчно оборудвани с транспорт и нашата мобилност е в пъти по-малка", каза Золотарьов.

Руската армия може да превземе Харков, принуждавайки украинските въоръжени сили да напуснат града, както направи Червената армия с Вермахта през 1943 г., коментира политологът. Според него за целта Русия ще трябва поне да удвои числеността на войските в това направление.

"Ако се появи възможност, те ще се опитат да превземат Харков. Но 50-70 хиляди войници явно не са достатъчни за тази задача. Следователно въпросът е за променлива Х - какво има в запас руският Генерален щаб, ще може ли да отдели още 50-100 хиляди за това направление и това е минимумът, за да се опитат да ни отрежат пътя от Сумска област до Харков", обяснява той.

"Няма да гадаем на кафе, но заплахата съществува. Тъй като не е необходимо да щурмуват града, след като вече настъпиха тази мотика през 2022 г., руската армия едва ли ще се опита да атакува, но да го заплаши с обкръжение - това беше случаят през 1943 г., когато след две неуспешни Харковски офанзиви, Червената армия създава ситуация, при която Вермахтът е принуден да отстъпи под заплахата от обкръжение", обясни политологът.

"Обкръжаването на такъв голям мегаполис е напълно възможно, но засега няма условия за това", смята Золотарьов.

"Ситуацията се очертава по такъв начин, че „неприличният мир“, който беше възможен през пролетта на 2022 г. въз основа на Истанбулските споразумения, би бил най-добрият вариант. Сега загубата на територии, анексирани от Русия и многократно намаляване на армията, правят и политическите отстъпки доста вероятни", обяснява политологът.

"Веднъж имахме късмет - благодарение на това, че измамихме руснаците, че дойде помощ, ние оцеляхме. Но тогава беше необходимо да се вземе стратегическо решение, защото оставянето на системата същата и влизането в продължителна война е сто процента гаранция, че всички язви и пороци на тази система ще се проявят в цялата си сила до момента, в който сме сега", коментира Золотарьов.

"Или трябваше да седнем и да преговаряме. Да, на мнозина това им изглеждаше като неприлична и унизителна стъпка. Но това, което се очертава сега, е, че условията може да са много по-лоши от Истанбул", отбеляза той.

"Загубата на Донецка и Луганска област и част от Харковска област, придружени с демилитаризация - това, за което Русия настоява - малка армия, до 100 хиляди, извънблоков статут, признание в политическата част - това е възстановяването на правата на фигури като Медведчук, което не може да ни радва", коментира политологът.

"Във всеки случай не трябва да забравяме, че заплахата е на юг. Планове за превземане на Одеса, ако събитията се развият благоприятно за Русия... Кремъл няма да се откаже от тази възможност", заключи Андрей Золотарев.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа