Проф. Джефри Сакс: САЩ стоят зад взривяването на газопровода "Северен поток"

Проф. Джефри Сакс: САЩ стоят зад взривяването на газопровода "Северен поток"

Тръбите бяха взривени на 27 септември 2022 г. Оттогава периодично се появяват съобщения, че САЩ са в основата на операцията срещу газопроводите, извършена от украински диверсанти с помощта на западни специалисти

САЩ стоят зад взривяването на газопроводите "Северен поток$ и "Северен поток-2$, заяви световно известният американски политолог и икономист професор Джефри Сакс в интервю за журналиста Тъкър Карлсън, предадоха ТАСС и БТА.

"И така, САЩ взривиха "Северен поток", както обещаха, вероятно десетки пъти. Но най-скорошният от тези случаи беше изявлението на [президента на САЩ Джо] Байдън, което той направи, мисля, на 7 февруари 2022 г. Може и малко да бъркам датите, но в изявление за пресата той каза, че ако руснаците нахлуят в Украйна, със "Северен поток" ще е свършено. И репортерът, който му зададе този въпрос, мисля, че от Германия, каза: "Г-н президент, как може да кажете това? Как можете да го направите?". А той го поглежда и каза много сериозно: "Повярвайте ми, ние си имаме своите методи“, разказа Сакс.

На 27 септември 2022 г. Nord Stream AG съобщи за "безпрецедентни разрушения“, случили се предния ден, "по три линии на морските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“, припомня ТАСС.

Оттогава периодично се появяват съобщения, че САЩ са в основата на операцията срещу газопроводите, извършена от украински диверсанти с помощта на полски и норвежки специалисти.

а Москва открито говори за взривяването им като акт на война от страна на американците.

Междуременно Швеция и Дания прекратиха собствените си разследвания по взривовете, а разследването в Германия е зациклило. Русия обвинява западните страни, че не я допускат до следствените действия и подробностите около взривяването.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа