Борел: Всяка страна от ЕС сама ще преценява дали нейно оръжие да се ползва по цели в Русия

Борел: Всяка страна от ЕС сама ще преценява дали нейно оръжие да се ползва по цели в Русия

ЕС няма да решава дали доставените на Украйна оръжия да се използват за поразяване на цели в Русия, тази преценка остава в ръцете на отделните държави, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след днешното заседание на европейските министри на отбраната в Брюксел.

Обсъдихме използването на западни оръжия по руски цели, както предвижда международното право, когато това е съразмерно, посочи той, цитиран от БТА. Всяка държава от ЕС сама трябва да вземе това решение и да поеме отговорност, каза върховният представител.

Той отбеляза, че държави, които са били първоначално против, са променили мнението си. Никой не може да принуди страните от ЕС да вземат такова решение, никой няма да реши това на равнище ЕС, поясни Борел.

Разбираемо е, че украинците искат да нанасят удари по цели в Русия. Разбирам притеснението от задълбочаване на войната. Някои държави в ЕС силно се противопоставят, други определено подкрепят искането на Киев. Не мога да кажа кои ще бъдат мнозинство, хората променят мнението си и някои, които се въздържаха, вече подкрепят този подход. Никоя страна в ЕС не трябва да се притеснява, че ще бъде задължена да прави нещо, което не желае, обобщи върховният представител.

Станете почитател на Класа