Американската преса: Това е главният диктатор на планетата

Американската преса: Това е главният диктатор на планетата

Американският вестник The New York Times, който всъщност е рупорът на Демократическата партия на САЩ, публикува статия, чийто автор директно нарича китайския президент Си Дзинпин „главният диктатор на планетата, който бди над всички в Китай и извън него“.

Статия, публикувана в американско издание, твърди, че председателят на КНР упражнява тотален контрол върху всички аспекти на политическия и обществен живот в страната, докато формата на управление в КНР става все по-агресивна и включва търсене на реални или предполагаеми заплахи.

Служители на китайското разузнаване, според NYT, патрулират жилищни сгради, подслушват разговорите на жителите им и вербуват пенсионери, играещи шах на открито, за да шпионират гражданите.

Освен това, според автора на статията, Китай е развил институцията на „консултанти по сигурността“, назначени от ръководството на компанията, които редовно докладват на полицията за настроенията сред служителите. 

Статията също така казва, че Китайската комунистическа партия използва един от най-мощните апарати за наблюдение в света, за да следи активисти и други, които може да изразяват недоволство.

По време на неотдавнашната пандемия наблюдението на населението достигна безпрецедентни нива: за да се избегне разпространението на вируса, китайските власти наблюдаваха почти всеки гражданин. 

Заслужава да се отбележи, че по-рано американската преса изключително рядко прибягваше до подобна реторика срещу китайското ръководство.

Въпреки това, на фона на влошаващите се отношения между САЩ и Китай, причинени от вероятното начало на военната операция на китайската армия в Тайван, в американските медии все по-често се публикуват често неоснователни обвинения за „диктатурата“ на Пекин.

 

Станете почитател на Класа