Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна и ще продължава да го прави

Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна и ще продължава да го прави

Страните от Европейския съюз (ЕС) започват да се изнервят от поведението на Унгария по отношение на Украйна, пише Bloomberg. Причината този път е блокирането на фонда за финансиране на покупки на оръжия за Киев на стойност 6,5 млрд. евро.

 

 

Унгарският външен министър Петер Сиярто разказва за необичайни за срещите в Брюксел сцени - първите дипломати на общността са крещяли и не са спазвали реда си при изказванията. Въпреки този натиск Будапеща ще продължва да блокира този фонд и военната помощ за Украйна, каза още Сиярто пред журналисти в понеделник (27 май).

В Брюксел се водят активни дискусии как да бъде заобиколено унгарското вето, още повече, че страните от ЕС смятат да влеят в този фонд парите, спечелени от замразените руски активи. Общността реши тези средства да се използват в полза на Украйна, включително за възстановяване и покупка на оръжия. Годишно се чакат към 4-5 млрд. евро.

Унгария е блокирала 41% от всички решения, свързани с Украйна на ЕС, сочат изчисленията на литовския външен министър Габриелиус Ландсбергис. "Трябва да стане ясно какви са сега и какви бяха позициите на Унгария", каза още той.

Белгийският външен министър Хаджа Лахбиб, чиято страна е ротационен председател на ЕС, е категорична: "Не можем да приемем ветото на военната помощ. Споразуменията са, за да бъдат спазени". Тя припомня, че общността одобри фонда през март с единодушие.

Белгия ще бъде ротационен председател на Европейския съвет до 1 юли, а след това е ред на Унгария да поеме поста до края на 2024 година.

Снимка: President.gov.ua

Снимка: President.gov.ua

 

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски посети Испания - визита, която отмени преди седмица заради влошаване на ситуацията на бойното поле. В Мадрид той подписа поредното двустранно споразумение, даващо дългосрочни гаранции за сигурност с премиера Педро Санчес. То е десето по ред, след като бяха подписани подобни документи между Украйна и Великобритания, Франция, Германия, Дания, Канада, Италия, Нидерландия, Финландия и Латвия.

Идеята за двустранни споразумения се зароди по време на срещата на НАТО във Вилнюс, след като Алиансът се отказа да даде очакваното изявление, че Украйна ще бъде член, веднага "когато това стане възможно".

На провокативен въпрос по време на пресконференция след церемонията испаският премиер беше категоричен, че не се налага документът да бъде ратифициран от парламента, защото по своето същество представлява меморандум за сътрудничество. В документа е записано, че Испания ще отпусне 5 млрд. евро във фонда, блокиран от Унгария, за следващите три години. Страната активно работи и за намиране на системи за противовъздушна отбрана и предоставя още ракети за съществуващите, както и още танкове и бронирана техника, стана ясно още от думите на Володимир Зеленски по време на брифинга.

Педро Санчес потвърди участието си на мирната конференция, която Киев подготвя съвместно с Швейцария за средата на юни.

Очаква се украинският държавен глава да посети Португалия във вторник и да подпише следващото споразумение, даващо дългосрочна гаранция за сигурност.

Станете почитател на Класа