Папа Франциск към италианските епископи: В семинариите ни има твърде много педерасти. Не трябва да ги обучавате за свещеници

Папа Франциск към италианските епископи: В семинариите ни има твърде много педерасти. Не трябва да ги обучавате за свещеници

Папа Франциск е използвал жаргонна дума за гейовете по време на среща с италиански епископи, на която се пошегувал с броя на хомосексуалните в семинариите, съобщават италианските медии.

 

 

По време на частната среща преди една седмица 87-годишният понтифик е използвал термина "frociaggine", който се превежда свободно като английски думи "faggots" или "poofs" и българската "педерасти".

Твърди се, че той е казал на италианските епископи да не позволяват на хомосексуални мъже да се обучават за свещеници, отбелязва Corriere della Sera като се аргументирал, че в някои семинарии вече има "твърде много "'frociaggine".

Коментарът се появи първо във вестник La Repubblica, а след това и в Corriere della Sera, който съобщи мнението на някои от присъстващите, че папата не е осъзнавал колко обидна е думата.

 

Германски свещеници дават благословия на гей бракове, не признават Ватикана  - Bgonair

 

Според Corriere della Sera „в публични речи в Рим или по време на пътувания, често когато вдига поглед от написаното, Франциск казва най-интересните неща”. Главата на Римокатолическата църква изненада света няколко месеца след избирането си с думите: „Кой съм аз, че да съдя един гей?”.

 

Свещеник гей влиза в затвора, пръскал църковни пари за оргии и кокаин

 

Според Corriere della Sera е факт, че стилът на общуване на папата, толкова ежедневен и ефективен, го излага на рискове и му създава проблеми.

Изданието припомня подобна случка, отново по темата за хомосексуалността: „Папата каза, че ако едно момче не е сигурно относно ориентацията си, може да се нуждае от „психиатрична” помощ”. Действително, уточнява вестникът, папа Франциск често използва прилагателното „психиатричен” вместо по-мекото „психологически” и дори каза за себе си, че е отишъл да живее в Санта Марта, а не в папския апартамент „по психиатрични причини”, предаде вестникът.

Според изданието се усеща недоволство. Въпросът за приемането на хомосексуални в семинариите трябва да бъде изследван задълбочено в една от десетте работни групи, свързани със следващия Синод. Засега той, както и този за жените дякони, остават отворени. „И в двата случая окончателното „не” на Франциск сякаш сложи край на дискусията, преди дори да е започнала”, пише изданието.

Източници: NOVA, faktor.bg, deccanherald.com

Станете почитател на Класа