Обвиниха в измама бившия командир на 58-ма руска армия генерал Иван Попов

Обвиниха в измама бившия командир на 58-ма руска армия генерал Иван Попов

Военни следователи повдигнаха обвинение за измама на бившия командир на 58-а армия генерал-майор Иван Попов.

„Той е обвинен. Отрича всички обвинения, тъй като не е замесен в това, в което го обвинява следствието”, каза адвокатът му Сергей Буйновски пред ТАСС.

На 17 май 235-и гарнизонен военен съд арестува генерал-майор Попов за два месеца по наказателно дело за измама в особено големи размери (част 4 от член 159 от Наказателния кодекс на Руската федерация). В момента той е задържан в следствения арест. Адвокатът каза, че в петък Втори западен окръжен военен съд ще разгледа жалбата срещу ареста. От Следствения комитет също изразиха желание да смекчат мярката за неотклонение на Попов. Според официалния му представител Светлана Петренко Главното военно следствено управление на Следствения комитет ходатайства за промяна на мярката за неотклонение на Попов от задържане под стража в домашен арест.

Според разследването Попов е участвал в кражбата през 2023 г. на повече от 1700 тона прокат, закупени от военно-гражданската администрация на Запорожка област като част от предоставянето на хуманитарна помощ. Тези материали бяха предназначени за оборудване на инженерни отбранителни структури на линията на бойния контакт. Цената им е над 130 милиона рубли.

 

Станете почитател на Класа