Над 50% от територията на Волчанск вече е под руски контрол

Над 50% от територията на Волчанск вече е под руски контрол

Повече от 50% от територията на град Волчанск в Харковска област е под контрола на руските сили. Това съобщи за ТАСС координаторът по междупарламентарните връзки с парламента на ЛНР, депутатът от Държавната дума Виктор Водолацки.

„След огнената завеса, която нашите части пуснаха предния ден в южната част на Волчанск, територията под руски контрол стана по-голяма, вече над 50%“, каза Водолацки. „Продължаваме напред внимателно, но уверено.“

Той отбеляза също, че руските войски "успешно изпълняват поставените им задачи". „Имаме нова задача, без да имам предвид малки населени места, които освобождаваме по пътя - говоря за Славянск, Краматорск и Красноармейск“, каза той, отбелязвайки, че освобождаването на Волчанск ще отвори пътя на руските сили към тези градове.

Киев признава, че ситуацията в района на Харков е изключително напрегната за украинските войски. На 14 май украинският генерален щаб съобщи, че украинските въоръжени сили са били принудени да се „преместят на по-изгодни позиции“ в района на Волчанск и Лукянци. Военното ръководство съобщи и за прехвърлянето на допълнителни резерви в региона. В същото време президентът на Украйна Владимир Зеленски призна, че някои от тези части се прехвърлят от други направления. Той проведе заседание на щаба на Върховния главнокомандващ на 16 май в Харков и нарече този район изключително труден. Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи за превземането на някои населени места в района на Харков, а на 14 май - за продължаващото настъпление в дълбините на отбраната на противника.

 

Станете почитател на Класа