"Таймс" разказа за случващото се в атакувания от руснаците Волчанск

"Таймс" разказа за случващото се в атакувания от руснаците Волчанск
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.05.2024
  • Share:

Украйна продължава да евакуира жителите на редица населени места в Харковска област, където наскоро Руската федерация предприе ново настъпление. Един от тези градове е Волчанск.

„Накъдето и да погледнем, градът гореше. На всеки сто метра имаше разрушена къща, на всеки няколко секунди се чуваше звук от експлодиращ снаряд. Острата миризма на дим се носеше във въздуха.

Звуците на Русия, която методично изтрива Волчанск от картата, бяха прекъсвани само от звука на ответен минометен огън, грохота на чакъл под полицейска кола, която се движи напред и виковете за помощ на малкото жители, останали в града. Това е епицентърът на новото настъпление срещу Украйна от север“, описва случващото се The Times.

През уикенда украински доброволци, заедно с полицията, евакуираха стотици цивилни от града. Двама доброволци изчезнаха и се смятат за мъртви. Сега полицията върши по-голямата част от работата. За много от жителите на града, чието предвоенно население е около 18 000 души, това е вторият път, когато бягат от руските войски.

Само полицията вече е евакуирала над 1500 души. Към сряда сутринта почти 8000 души бяха принудени да напуснат домовете си в граничните райони след активизацията на руските войски в петък, 10 май. Дори и най-упоритите жители признаха, че е крайно време да си тръгват.

"Внучката ми каза да се приготвя, но аз не исках да си тръгвам. А сега вече е късно. Изпускам нервите си, атакуват ни толкова силно, че къщата се тресе. Вчера къщата на съседката ми изгоря. Тя се евакуира преди два дни и още нищо не знае, защото тук няма връзка”, казва 79-годишната Валентина, стискайки само чантата си.

Един от местните жители, 22-годишният полицай Виталий, който вече е преживял от окупацията по-рано, отбелязва, че градът се е развивал от 2015 г. Животът в него процъфтявал и се отворили много местни предприятия.

"Но сега руснаците дойдоха и унищожиха всичко. Те изравняват със земята всичко тук. И аз съм много разстроен от това", казва той.

Въпреки трудностите, на десния фланг на Волчанск щурмова група от войници от батальона „Арес“ на Украинската доброволческа армия спря руснаците и сега се прегрупира, за да окаже помощ в самия град. Заедно с други части те бяха прехвърлени в района на Харков, за да удържат фронтовата линия.

"Можем да кажем, че от вчера ги спряхме в нашето направление. Не мога да кажа, че са изгубили цялата си сила, но спряхме атаките им. Може би просто събират сили, а може би ги трупат.

Артилерията ще действа още дълго време. Всичко стана много бързо. Изградихме блиндажи и поставихме минохвъргачки за около три дни. Защо тези позиции не са изградени по-рано? Те казаха, че е трудно да се създадат силни отбранителни линии, защото е близо до границата. Имам собствено мнение по този въпрос“, казва Степан, заместник-командирът на батальона.

 

Станете почитател на Класа