Най-четени статии:

от нета

Напрежението се покачва, САЩ свика спешна среща заради Китай

Напрежението се покачва, САЩ свика спешна среща заради Китай

Спешна среща заради разразилия се голям проблем с Китай ще бъде проведена утре. Инициативата за организиране на дискусията е на САЩ, а причината е показващото се напрежение преди началото на Олимпиадата в Париж. В основата на всичко са разкритията, че 23 китайски спортисти са били допуснати до участие на олимпийските игри в Токио през 2021 г., въпреки че са дали положителни проби за забранения препарат триметадизин. Това е веществото, заради което „изгоря“ руската фигуристка Камила Валиева.

Травис Тайгард, ръководител на Американската антидопингова агенция (USADA), обяви, че става дума за вероятно прикриване и охарактеризира като съмнителен фактът, че информацията за положителните проби не е била публично разкрита. Очаква се американците да настояват за наказания на уличените в употреба на допинг спортисти със задна дата.

През април вестник „Ню Йорк Таймс“ и германската национална телевизия ARD през април съобщиха, че Световната антидопингова агенция (WADA) е била информирана от Китайския олимпийски комитет, но е приела обяснението, че количеството на забранения препарат е малко и вероятно е попаднало в организмите на спортистите чрез храна.

Сред въпросните 23 китайски плувци е и Жанг Юфей, която на олимпийските игри в Токио спечели два златни и два сребърни медали. Според „Ню Йорк Таймс“ и други от прикритите спортисти са спечелили отличия на японската столица. Много от тези плувци се очакват да участват и на предстоящата Олимпиада в Париж. Ако бъдат наказани, може да се разрази доста сериозен скандал преди Игрите, които ще се проведат във френската столица в периода 26 юли – 11 август.

 

Станете почитател на Класа