Русия е превзела пет села в Харковска област, офанзивата продължава

Русия е превзела пет села в Харковска област, офанзивата продължава

Министерството на отбраната на Русия обяви, че руски сили са превзели пет села, намиращи се близо до границата на украинската Харковска област с Русия, предават Ройтерс и БТА.

 

 

 

"В резултат на настъпателни действия частите на Северната група войски освободиха населените места Борисовка, Огурцово, Плетеневка, Пилна и Стрелечя в Харковска област", съобщиха от министерството. То допълни, че 43-та, 23-та механизирани бригади на ВСУ, 125-та, 120-та бригади на украинските въоръжени сили и 15-ти граничен отряд на украинската гранична служба са нанесли удари в районите на населените места Веселое, Волчанск, Глубокое, Красное и Нескучное в Харковска област.

На свой ред Въоръжените сили на Украйна загубиха до 170 военнослужещи за деня в зоната на действие на руската военна групировка "Север", 34 души бяха взети в плен.Както допълват от министерството, през деня противникът е загубил до 170 военнослужещи, 4 автомобила и 3 бойни бронирани машини. Унищожени са също 155-милиметрова самоходна артилерийска установка Saesar, произведена във Франция, бойна машина на многоцелева ракетна установка Vampire, произведена в Чехия, 155-милиметрова самоходна артилерийска установка Bogdana, две самоходни огневи установки на зенитно-ракетен комплекс Buk, четири 152-милиметрови гаубици D-20, 122-милиметрова гаубица D-30. Тридесет и четирима украински военнослужещи са били пленени. Част от тях са се предали доброволно.

 

Image

 

Над 30 населени места станаха обект на артилерийски обстрел и въздушни бомбардировки, при което бяха убити трима души и петима бяха ранени, заяви областният управител на Харковска област Олег Синегубов.

Киевските власти изпратиха вчера подкрепления в Харковска област, за да не бъде допуснат пробив на защитните линии.

В края на март руските сили започнаха по-интензивно да бомбардират Харков, който е вторият най-голям град в Украйна. Новата офанзива срещу Харковска област е индикация за промяна във военната тактика на Москва, която украински представители очакваха от седмици.

Руски военни блогъри заявиха, че атаката може би е началото на руски опит за създаването на "буферна зона", каквато руският президент Владимир Путин се зарече да създаде по-рано тази година с цел слагане на край на честите украински атаки срещу Белгородска област и други гранични руски области.

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди вчера вечерта, че руските сили разширяват операциите си. Той призова западните съюзници на Украйна да гарантират, че обещаната военна помощ бързо ще се окаже на фронтовата линия.

Руските сили започнаха вчера нова сухопътна офанзива в Североизточна Украйна, като по думите на украински представители са принудили над 1700 души да се евакуират от Харковска област, отбелязва Асошиейтед прес.

 

 

Wideo: https://twitter.com/i/status/1789211528106787131

Станете почитател на Класа