Welt: ЕС съгласува проект на споразумение за гаранции за Украйна

Welt: ЕС съгласува проект на споразумение за гаранции за Украйна

Welt: ЕС съгласува проект на споразумение за гаранции по безопасността на Украйна

 

 

Welt: ЕС съгласува проект на споразумение за гаранции за Украйна

 

 

Европейският съюз съгласува проект на споразумение за предоставяне на гаранции за сигурност на Киев, който не предвижда пряко участие на войници на ЕС във военните действия срещу Русия, пише германското издание Welt, позовавайки се на документ, с който разполага.

„ЕС постигна съгласие (по въпроса) за ангажиментите за сигурността на Киев … В момента проектът се обсъжда с Киев“, се посочва в материала.

Твърди се, че обсъжданите гаранции за сигурност засягат политическата, военната и икономическа помощ за Украйна и трябва да останат в сила, докато Киев се присъедини към ЕС и НАТО. Изданието отбелязва, че Брюксел иска да предостави тези гаранции най-късно в началото на юли.

Welt посочва, че в случай на нови атаки срещу Украйна, Киев ще получи консултации относно нуждите си в рамките на 24 часа след инцидента.

„Така се изключва прякото участие на войници от ЕС на страната на украинските войници във военните действия срещу Русия“, подчертава изданието.

Владимир Зеленски заяви на 23 април, че Украйна и Съединените щати са започнали работа по споразумение за гаранции за сигурност.

ПП

Станете почитател на Класа