„Файненшъл таймс“: Русия подготвя саботажи в цяла Европа, предупреждават разузнавания

„Файненшъл таймс“: Русия подготвя саботажи в цяла Европа, предупреждават разузнавания
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.05.2024
  • Share:

Европейските разузнавателни служби предупреждават своите правителства, че Русия планира сериозни саботажи на територията на целия континент, тъй като поема курс към постоянен конфликт със Запада.

 

 

Русия вече е започнала по-активно да подготвя тайни бомбени атентати, палежи и разрушаване на инфраструктурата на европейска територия, пряко и чрез подставени лица, без да се притеснява от възможността да причини жертви сред цивилното население, смятат служителите на разузнаването.

Въпреки че агентите на Кремъл имат дълга история на подобни операции – и са извършвали спорадични атаки в Европа през последните години – според оценки от три различни европейски държави, споделени с „Файненшъл таймс“, се увеличават доказателствата за по-агресивни и съгласувани усилия.

Служителите на разузнаването все по-често говорят за заплахата, за да насърчат бдителността. „Оценяваме, че рискът от контролирани от държавата саботажни действия е значително увеличен“, заяви Томас Халденванг, ръководител на германското вътрешно разузнаване. Сега Русия изглежда се чувства комфортно да извършва операции на европейска територия „[с] висок потенциал за щети“, каза той на конференция по сигурността миналия месец, организирана от неговата агенция – Федералната служба за защита на конституцията.

 

 

Халденванг говори само няколко дни, след като двама германско-руски граждани бяха арестувани в Байройт, Бавария, за предполагаем заговор за нападение срещу военни и логистични обекти в Германия от името на Русия.

В края на април двама мъже бяха обвинени във Великобритания, че са предизвикали пожар в склад, в който са се намирали пратки с помощи за Украйна. Прокуратурата в Англия ги обвинява, че са работили за руското правителство.

Междувременно в Швеция службите за сигурност разследват поредица от скорошни железопътни дерайлирания, за които подозират, че може да са акт на държавно подкрепяна диверсия.

Русия се е опитала да унищожи системите за сигнализация на чешките железници, заяви министърът на транспорта на страната пред FT миналия месец.

В Естония нападението срещу автомобила на вътрешния министър през февруари и нападенията срещу журналисти са извършени от руски агенти на разузнаването, съобщи Службата за вътрешна сигурност на страната. Министерството на отбраната на Франция също предупреди тази година за възможни диверсионни атаки от страна на Русия срещу военни обекти.

„Очевидният извод е, че е налице реално засилване на руската дейност“, заяви Киър Джайлс, старши консултант в мозъчния тръст „Чатъм хаус“. „Не може да се каже дали това е отражение на факта, че руснаците отделят повече средства; дали са по-небрежни и ги хващат; или западното контраразузнаване просто е станало по-добро в откриването и спирането им“, добави той. „Каквото и да е, става дума за много неща.“

Обвиняем, за когото се твърди, че е нарушил търговските ограничения на ЕС във връзка с доставки на електронни компоненти за военно оборудване за Русия, влиза в съдебната зала на Висшия областен съд

Един от високопоставените европейски правителствени служители заяви, че чрез службите за сигурност на НАТО се обменя информация за „ясни и убедителни руски злонамерени действия“, които са координирани и мащабни. Той добави, че е настъпил моментът да се „повиши осведомеността и вниманието“ към заплахата от руско насилие на европейска територия.

В четвъртък НАТО излезе с изявление, в което заяви дълбоката си загриженост за нарастващите „злонамерени действия на територията на съюзниците“ от страна на Русия, като се позова на това, което според него е „засилваща се кампания… в цялата евроатлантическа зона“.

Нарастващите опасения относно апетита на Русия за нанасяне на физически щети на своите противници следват поредицата от обвинения срещу Русия във връзка с дезинформационни и хакерски кампании. В петък Германия обеща последствия за Москва – в изявление, подкрепено от ЕС и НАТО – заради хакерска атака срещу социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц през 2023 г.

Междувременно продължава да се разгаря скандал, разкриващ руските опити за кооптиране на крайно десни европейски политици преди предстоящите европейски избори.

Един от служителите на разузнаването заяви, че усилията на Москва за саботаж не трябва да се разглеждат като нещо различно от други операции, като каза, че засилването на дейността отразява целта на Русия да окаже максимален натиск „по целия спектър“.

По думите му в момента Путин се чувства „окуражен“ и ще се стреми да прокарва в Европа своите линии колкото се може по-силно, на множество фронтове, независимо дали чрез дезинформация, саботаж или хакерство.

Засилената агресия от страна на руското разузнаване отразява и желанието на шпионите на страната да се утвърдят след най-сериозния си неуспех след разпадането на Съветския съюз.

В седмиците след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна повече от 600 руски разузнавачи, действащи в Европа с дипломатическо прикритие, бяха изгонени, което нанесе сериозни щети на шпионската мрежа на Кремъл на целия континент.

В неотдавнашен доклад анализатори от Кралския институт на обединените служби на Великобритания изтъкнаха усилията, които Русия е положила, за да възстанови присъствието си в Европа, често използвайки подставени лица. Те включват членове на руската диаспора, както и организирани престъпни групи, с които Кремъл има дългогодишни връзки.

Настъпи и ключова стратегическа промяна, като така наречените „комитети за специално влияние“ координират разузнавателните операции на Кремъл по държави, обединявайки досегашните откъслечни усилия на раздробените служби за сигурност на страната и други кремълски играчи.

С активизирането на операциите на Русия службите за сигурност са в повишена готовност за заплахи и се стремят да идентифицират цели, които може да са пропуснали.

Така например бяха повдигнати въпроси във връзка с необяснимата досега експлозия в завода за боеприпаси на BAE Systems в Уелс, който доставя снаряди, използвани от Украйна. През октомври 2014 г. беше разрушен чешки оръжеен склад, в който се съхраняваха оръжия за Киев; по-късно беше разкрито, че агенти на руското военно разузнаване са заложили експлозиви на мястото.

В петък избухна огромен пожар в завод в Берлин, собственост на оръжейната компания Diehl, която също доставя оръжие на Украйна. Повече от 160 специализирани пожарникари бяха повикани да се справят с огъня, а на жителите на огромна част от западната част на столицата беше казано да държат прозорците затворени поради възможни токсични изпарения.

„Както винаги с Русия, разумно е да не се търси едно-единствено обяснение защо прави нещо. Винаги става дума за комбинация от различни неща“, казва Джайлс. „Тези атаки, които видяхме досега, са, разбира се, с цел да предизвикат смущения, но те могат да се използват и за дезинформация. А освен това има и какво научава Русия от тези атаки, ако иска да парализира Европа наистина… Те са тренировъчни.“

 

 

Станете почитател на Класа