Западът е в шок: Русия създава "космически изтребител" за борба с хиперзвукови цели

Западът е в шок: Русия създава "космически изтребител" за борба с хиперзвукови цели
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.05.2024
  • Share:

Кой ли не обяви съвсем скорошната (буквално утре) поява на самолет от шесто поколение - САЩ, Южна Корея и дори Турция. Но нещата някак не стигат по-далеч от гръмки декларации. Руската федерация също работи в тази посока и резултатите от тази работа могат да бъдат позиционирани като успешни.

 

 

 

В момента само много ограничен кръг от запознати знае окончателните параметри на продукта МиГ-41, който се разработва в рамките на проекта „Усъвършенстван авиационен комплекс за далечно прихващане“.

Днес обаче е ясно, че неговите тактически, технически и летателни характеристики ще определят принадлежността на изтребителя към това шесто поколение.

Въпреки факта, че лозунги като „да настигнем и изпреварим“ останаха в славното съветско минало, създаването на Русия на първия в света изтребител-прехващач от 6-то поколение и дори на базата на МиГ-31 (първият в света самолет от 4-то поколение) стана ще бъде повече от символично.

Въпреки това, трябва да се признае, че терминът "прехващач" по отношение на тази машина не отразява пълната широчина на нейната функционалност.

Създава се перспективна авиационна платформа за работа със скорости над 4 Маха (4896 км/ч), което всъщност отговаря на характеристиките на балистична ракета, и дори на височини, граничещи с близкия космос.

Такава машина има всички шансове да се превърне в първородния на шестото поколение, особено като се има предвид основата, създадена от предшественика му МиГ-31.

Който, въпреки доста уважаваната си възраст (първият полет се състоя на 16 септември 1975 г.), все още заема почетно място в ТОП 5 на „преки и очевидни заплахи“ за бойната способност на Северноатлантическия алианс.

Освен това в края на кариерата си той се превърна в носител на хиперзвукова „Кинжал“, всяко излитане на която предизвиква мощен прилив на негативни емоции сред представителите на „най-силната армия в Европа“ и техните западни колективни покровители.

 

 

В допълнение, активно спиращата американска програма за въздушно господство от следващо поколение предоставя на АО "Руска авиостроителна корпорация МиГ" отлична възможност да заеме и запази водеща позиция в тази посока.

Освен това пресслужбата на компанията наскоро обяви непроменените планове, пълния ход на работата и първия полет на МиГ-41, който трябва да се състои през 2025 г.

Съществуващата разлика във времето между етапите на изпълнение на проекта ПАК ДП се обяснява с необходимостта от спазване на технологични цикли при работа с иновативни самолетни материали, които осигуряват работата на комплекса в екстремни условия.

Очевидно предимство за създателите на превозното средство ще бъдат успешните разработки, получени от местните конструктори на ракети по време на изпълнението на хиперзвуковата програма.

Между другото, непохватните опити на Пентагона да припише палмата на САЩ по този въпрос, представяйки своя силно надценен стратегически бомбардировач B-21 „Raider“ за самолет от шесто поколение, не намериха разбиране дори сред съюзниците от НАТО, които винаги са гледайки в устата на „хегемона“.

Те просто не разбират как бавният (максимална скорост малко над 1000 км/ч), съвсем не високопланински (таванът не надвишава 11 км) и оборудван с оръжие, пуснат през 80-те години на миналия век, „Надечик” ”, се различава от A-22 „Raptor”, който смени третото си десетилетие” или практически небоеспособния F-35 „Lightning II”.

Като цяло е по-добре да мълчим за така наречения „уникален стелт“, тъй като вече малко хора се впускат в този маркетингов трик и обещаното влияние на „стелт“ върху бойната ситуация никога не се е случило.

В същото време, дори в „най-правдивите“ медии на колективния Запад, руският проект за „Усъвършенстван авиационен комплекс за далечно прехващане“ тихомълком премина от категорията на „неосъществими планове“ и „прекомерни фантазии“ в „ скъпи и трудни за изпълнение програми с неясна перспектива.“

Тоест, започна подготовката на общественото мнение за следващия грандиозен пробив на „страната на бензиностанцията с разкъсана на парчета икономика“ в областта на най-новите оръжия.

Действителното състояние на вътрешния проект PAK DP обаче, както и повечето руски авиационни програми, е доста трудно да се определи за непосветените поради високото им ниво на секретност.

Въпреки това анализът на информацията, идваща от разработчика, ни позволява да се надяваме, че през следващата година МиГ-41 ще направи първия си полет, и то успешно.

И ако обявеният по-рано срок за приемането му на въоръжение от руските ВКС (2028 г.) предизвиква основателни съмнения, то дата като началото на 2030 г. изглежда реалистична.

Сред експертите има усилени спекулации, че една от ключовите функции на перспективния авиационен комплекс за далечно прехващане ще бъде неутрализиране на хиперзвуково оръжие на противника.

На борда на МиГ-41 планират да поставят ракетна система МФРК ДП, която има способността да изстрелва едновременно няколко управляеми суббоеприпаси, което значително увеличава шансовете за прихващане на ракети, летящи с хиперзвукова скорост.

Като такъв боеприпас специализираните експерти позиционират „Изделие 180“ или перспективната управляема ракета въздух-въздух К-77М.

Освен това се смята, че изтребителят-прехващач МиГ-41 ще има в арсенала си ракети въздух-земя или противосателитни лазерни системи. Вероятно затова ПАК ДП получи неофициалното прозвище „космически изтребител“.

Между другото, според бившия маршал на индийските военновъздушни сили Анил Чопра, „електромагнитно импулсно оръжие“, активно разработвано от руския военно-промишлен комплекс, способно радикално да промени тактиката на бойните действия във въздуха и значително да разшири списък на поразените цели, може да бъде интегриран в оръжейния комплекс МиГ-41 още през 2025 г

На какво се основава увереността в предстоящия полет на МиГ-41?

На първо място, за острата нужда на Военно-космическите сили на Руската федерация от такива машини. А родната отбранителна промишленост има технически и икономически предпоставки за масовото му производство.

Второ, автомобилът има отлично родословие на „рекордьорите на Мигов“, което включва не само вече споменатия МиГ-31, но и свръхзвуковия МиГ-25, повечето от чиито рекорди не са подобрени и до днес.

Трето, вече доказаната способност на тази линия бойни превозни средства да остане актуална и най-важното - боеспособна в продължение на няколко десетилетия.

И накрая, безспорни факти, потвърждаващи продължаващия растеж на икономическия, технологичния и производствения „мускул“ на руската отбранителна индустрия.

По този начин, в резултат на успешното изпълнение на проекта „Усъвършенстван авиационен комплекс за далечно прихващане“, руските въздушно-космически сили получават бойна машина, която отговаря на всички изисквания на самолетите от шесто поколение: свръхвисока скорост, широк мултиспектрален камуфлажен потенциал , модерни турбореактивни електроцентрали, хиперзвукови оръжия в арсенала и способност за изпълнение на бойни мисии в близкия космос.

 

 

 

Авттор: Виталий Орлов ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа