Защо Полша не може да сваля руските ракети, летящи в близост до границата ѝ?

Защо Полша не може да сваля руските ракети, летящи в близост до границата ѝ?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.05.2024
  • Share:

Полша не може да сваля руските ракети, които летят в посока към страната над украинска територия, защото трябва да има разрешение от съюзниците в НАТО, а и няма достъп до информацията от радарните системи на Украйна, обясни пред "Укринформ" бившият  министър на отбраната Януш Онишкевич (в периода 1990 - 1993 г. и 1997 - 2000 г.).

 

 

 

Според експерта при това положение полските военни могат да реагират в последния момент и да е прекалено късно да бъде свалена ракета, летяща към въздушното пространство на Полша.

В последните седмици Русия атакува редовно западните части на Украйна, включително и с свръхзвукови ракети "Кинжал", целейки се в газохранилищата край Лвов, разположени на няколко километра от полската граница. Преди дни полските власти съобщиха и че ракета е навлязла и седяла около минута във въздушното пространство на страната.

Заради тези случаи полските ВВС редовно вдигат бойната авиация при поредния масов обстрел на Русия.

Януш Онишкевич коментира още, че темата може да бъде обсъдена по време на срещата на Алианса през лятото. Той не изключи съюзниците да преодолеят съпротивата си и да одобрят вариант руските ракети да бъдат сваляни, когато летят в посока към страна от НАТО, или поне отделни членове да не бъдат против. Колкото до "чадър" над Западна Украйна подобно решение би отнело много време, ако въобще се стигне до него, допълни още анализаторът.

След масирания обстрел на Израел от страна на Иран бойна авиация на страни от НАТО - Великобритания, Франция и САЩ, помогнаха за свалянето на част от летящите дронове и ракети. Тогава в Киев обърнаха внимание, че съюзниците са действали в подкрепа на страна извън Алианса и създават двойни стандарти, тъй като Украйна е обстрелвана почти ежедневно със същите дронове и с ракети от Русия.

Мястото на Украйна е в НАТО, повтори генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, по време на визита си в Украйна.. Пред офицери, участващи в програма за обучение по стандартите на НАТО, той обясни, че страната покрива критериите, но е нужно политическо решение, за да бъде приета - и не просто с мнозинство, а с пълно единодушие. Столтенберг прогнозира, че както членството на Финландия и Швеция, Киев ще получи много бързо одобрение на кандидатурата си, когато това стане възможно.

"Украйна ще стане член на НАТО, когато победи", допълни и украинският президент Володимир Зеленски. Той отчете, че страната не може да стане член на организацията, докато е във война и политическо решение за това няма как да има.

"Смятам, че една от причините да започне тази война е, че не бяхме приети в Алианса още преди години, но имаше скептицизъм у някои членове. Русия също работеше с нашите сегашни партньори - беше в диалог с тях и направи всичко възможно Украйна да не се развива, да не бъде член на НАТО и ЕС, да не бъде приемана като отделна част от Руската федерация", допълни още той.

Станете почитател на Класа