Обединеното кралство е по-близо до широкомащабен конфликт от много години, казва служител на разузнаването

Обединеното кралство е по-близо до широкомащабен конфликт от много години, казва служител на разузнаването

Официално лице се позовава на войната в Украйна и заплахата от Китай и поражда загриженост относно смяната на висши правителствени министри

 

 

 

Служители на британското военно разузнаване казват, че Обединеното кралство е по-близо до широкомащабен конфликт, отколкото в който и да било скорошен момент, тъй като кризата в Близкия изток се засилва, докато Русия следва експанзионистична програма, а Китай разработва съвременни оръжия.

 

Един високопоставен служител каза, че тайното звено от 4500 души е най-натовареното от поне десетилетие и каза, че бързата смяна на министрите затруднява да се гарантира, че ключови политици вземат информирани решения.

 

Служителят беше попитан дали са съгласни с Грант Шапс, министър на отбраната, който каза в реч миналия месец, че Обединеното кралство и Западът „се движат от следвоенен към предвоенен свят“.

 

Служителят, базиран в отбранителното разузнаване и говорещ при условие за анонимност, посочи продължаващата атака на Русия срещу Украйна и възможността за разширяване на конфликта, като добави, че остава възможно Китай да се опита да превземе Тайван със сила.

 

„Има ли вероятност от мащабен конфликт? Да, има. Вероятно е по-вероятно, отколкото е било напоследък“, казаха те, отразявайки период на нестабилност, задълбочен от войната Израел-Газа и водените от САЩ бомбардировки срещу бунтовниците хуси в Йемен и подкрепяните от Иран милиции в Иран и Сирия.

 

Houthi soldiers keep watch during a protest against US-led strikes on Houthi positions, in Sana'a, Yemen.

Войници на хутите пазят по време на протест срещу водените от САЩ удари по позиции на хутите в Сана, Йемен. Снимка: Yahya Arhab/EPA

 

Особено предизвикателство, добавиха те, беше справянето с „текучеството на вземащите решения“ през годините на консервативни сътресения. Трима министър-председатели, четирима външни министри и двама министри на отбраната са служили от края на 2019 г., курсът на настоящия парламент.

 

Обединеното кралство е по-близо до широкомащабен конфликт, отколкото в много други. Висши служители и военни лидери имаха „отговорност да образоват“, твърди висшият служител на отбраната, признавайки, че политиците често стигат до роли в отбраната и външната политика с малък опит в международните или военните дела.

 

Изключение прави Дейвид Камерън, бивш министър-председател, неочаквано назначен миналата година от Риши Сунак за външен министър. Shapps получи поста министър на отбраната миналия септември въпреки липсата на опит във военните въпроси.ars, казва служител на разузнаването.

 

View from ship’s bridge of explosive flash of orange at night

Изглед от мостика на кораба на HMS Diamond, изстрелващ ракети Sea Viper по приближаващ дрон на Хути на 27 януари. Снимка: Крис Селърс/Министерство на отбраната/АП

 

Разузнаването на отбраната не е законова шпионска агенция като MI5, MI6 и GCHQ, но въпреки това представлява ключова част от тайната държава на Великобритания, натоварена със задачата да наблюдава военни заплахи, активност и конфликти по целия свят. Извън Лондон, основната му дейност е в RAF Wyton, в Кеймбриджшир.

 

Десетки екипи работят в базата, обединени в редакция с размерите на футболно игрище в сграда, наречена Pathfinder. Бюрата за наблюдение, показващи карти, сателитни изображения, кадри от дрон или други емисии от зони на конфликт или други региони, са подредени в банки тип пчелна пита, за да позволят екипна работа.

 

Сложният набор от дейности включва използване на дистанционни изображения за идентифициране на потенциални ракетни и радарни обекти на хутите, които са били бомбардирани три пъти от САЩ и Обединеното кралство от средата на януари. Използват се идентични инструменти за извършване на оценка на щетите и оценка на жертвите от разстояние.

 

В съответствие с практиката на Five Eyes, цялата необработена разузнавателна информация се споделя със САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, а служители от всички страни работят в Pathfinder. Дейностите по наблюдение следват слънцето, като редакцията се предава на САЩ вечерта и се прибира от Нова Зеландия сутринта.

 

Един екип, DI Watch, работи на 24-часова база, имайки за задача непрекъснато да следи докладите за насилие или конфликти. Ако се сметне за необходимо, в рамките на 10 минути трябва да се създаде междуправителствено предупреждение и в рамките на един час да се разпространи слайд с контекст и графика, подобно на изтичането на информация от Discord в САЩ.

 

Fighter jet takes off from aircraft carrier

Китайски изтребител J-15 излита от самолетоносача Shandong по време на военни учения около Тайван през април 2023 г. Снимка: An Ni/Агенция Xinhua News/AP

 

Екип за разузнаване с отворен код разчита на сателитни изображения, за да наблюдава развитието на военни съоръжения в Русия, Китай и другаде. Миналия месец част от нейната работа беше изпратена на панел от експерти на ООН, показвайки сателитни снимки на севернокорейски товарни пратки за Русия, за които се твърди, че са оръжия.

 

Друга група е специализирана в картографиране на местоположения с помощта на дронове и лазери и редовно помага на британската полиция. Неговите 3D визуализации помагат на служителите да осигурят сигурността на големи събития в Обединеното кралство, докато екипът с дронове помогна за откриването на отпечатъци, оставени от убиеца на студентката от Хъл Либи Скуайър, докато той изхвърля тялото й в река.

 

Екип за оценка на способностите наблюдава оръжията, разработени от противниците. Неотдавнашната му работа включва изследване на DF-27, китайска хиперзвукова ракета, която се появи през 2022 г. Тя има обхват от около 3100 мили (5000 км) и може да пътува повече от пет пъти скоростта на звука, което затруднява свалете скоро след изстрелването.

 

Втори служител на отбраната подчерта, че Пекин все още се счита за дългосрочната заплаха поради размера и технологичните си възможности, въпреки поредицата от настоящи конфликти. Те казаха, че е имало „бури в Близкия изток и ураган в Украйна, но Китай е изменението на климата“.

 

 

 

 

Източник: theguardian ; Превод: С.Т

Станете почитател на Класа