САЩ и Обединеното кралство удариха 30 цели на хусите, за да отслабят допълнително подкрепяните от Иран групи

САЩ и Обединеното кралство удариха 30 цели на хусите, за да отслабят допълнително подкрепяните от Иран групи

Съвместна операция за по-нататъшно обезвреждане на милициите следва атаки срещу американски и международни интереси на фона на войната в Газа Съединените щати и Великобритания удариха най-малко 30 цели на хутите в Йемен в събота в друга вълна от нападения, предназначени да извадят от строя подкрепяните от Иран групи, които атакуваха САЩ и международни интереси в отговор на войната между Израел и Хамас.

 

 

 

Корабите и изтребителите нанесоха в събота удари срещу хусите. Това последва въздушно нападение в Ирак и Сирия в петък, насочено срещу други подкрепяни от Иран милиции и Иранската революционна гвардия в отговор на атаката с дрон, която уби трима американски войници – Уилям Джером Ривърс, Кенеди Ладън Сандърс и Бреона Алексондриа Мофет – в Йордания миналия уикенд .Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че военните действия „изпращат ясно послание до хусите, че те ще продължат да понасят по-нататъшни последствия, ако не прекратят незаконните си атаки срещу международни кораби и военноморски кораби“.

 

Целите на хутите бяха на 13 различни места и бяха поразени от американски изтребители F/A-18 от самолетоносача USS Dwight D Eisenhower, от британски изтребители Typhoon FGR4 и от разрушителите USS Gravely и USS Carney, изстрелващи ракети Tomahawk от Червено море, според американски служители и министерството на отбраната на Обединеното кралство. Американските служители не бяха упълномощени да обсъждат публично военната операция и говориха при условие за анонимност.

 

Ударите в събота отбелязаха третия път, в който САЩ и Великобритания провеждат голяма съвместна операция за нанасяне на удари по пускови установки, радарни обекти и дронове на хусите. Но хусите ясно дадоха да се разбере, че нямат намерение да намалят нападението си.

 

В петък американският разрушител Laboon и F/A-18 от Eisenhower свалиха седем дрона, изстреляни от контролираните от хусите райони на Йемен в Червено море; разрушителят Carney също свали дрон, изстрелян в Аденския залив, а американските сили извадиха още четири дрона, които бяха подготвени за изстрелване.

 

Часове преди последната съвместна операция САЩ предприеха друг удар за самоотбрана на обект в Йемен, унищожавайки шест противокорабни крилати ракети, както многократно са правили, когато открият ракета или дрон, готови за изстрелване.

 

САЩ предупредиха, че отговорът им след смъртта на войниците в базата Тауър 22 в Йордания миналата неделя няма да бъде ограничен до една нощ, една цел или една група. Въпреки че няма предположения, че хусите са пряко отговорни, те са един от основните противници на САЩ, откакто Хамас нападна Израел на 7 октомври 2023 г., убивайки повече от 1200 души и вземайки около 250 заложници.

 

Хусите извършват почти ежедневни ракетни атаки или атаки с дронове срещу търговски и военни кораби, преминаващи през Червено море и Аденския залив, и дадоха ясно да се разбере, че нямат намерение да се оттеглят въпреки натиска от американската и британската кампания.

 

Мохамед ал-Бухайти, представител на хусите, каза, че „военните операции срещу Израел ще продължат, докато престъпленията на геноцид в Газа не бъдат прекратени и обсадата на нейните жители бъде вдигната, независимо от жертвите, които ни струва това“. Той написа онлайн, че „американо-британската агресия срещу Йемен няма да остане без отговор и ще срещнем ескалация с ескалация“.

 

Администрацията на Байдън посочи, че това вероятно не е последният от нейните удари. САЩ обвиниха за атаката в Йордания Ислямската съпротива в Ирак, коалиция от подкрепяни от Иран милиции. Иран се опита да се дистанцира от удара с дрон, заявявайки, че милициите действат независимо от неговата посока.

 

Остин каза, че военните действия, с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Холандия и Нова Зеландия, „изпращат ясно послание към хусите, че те ще продължат да носят допълнителни последствия, ако не прекратят незаконните си атаки срещу международни морски и военноморски кораби”.

 

Той добави: „Няма да се поколебаем да защитим живота и свободния поток на търговия в един от най-критичните водни пътища в света.“

 

Пентагонът каза, че ударите са били насочени към обекти, свързани с дълбоко заровени оръжейни съоръжения на хусите, ракетни системи и пускови установки, противовъздушна отбрана, радари и хеликоптери. Британската армия каза, че е ударила наземна контролна станция западно от столицата на Йемен Сана, която е била използвана за контролиране на дронове на хусите, които са стреляли срещу кораби в Червено море.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран за ударите, преди да напусне Делауеър в събота за предизборно пътуване по западното крайбрежие, според служител на администрацията.

 

Ударите в Йемен имат за цел да подчертаят по-широкото послание към Иран, че Вашингтон държи Техеран отговорен за въоръжаването, финансирането и обучението на редица милиции – от Хизбула в Ливан, Хамас в Газа, Ислямската съпротива в Ирак и хусите в Йемен – които стоят зад атаки в Близкия изток срещу американски и международни интереси.

 

Видео, споделено онлайн от хора в Сана, включваше звук от експлозии и поне един взрив беше видян да осветява нощното небе. Жителите описват експлозиите като около сгради, свързани с йеменския президентски комплекс. Контролираната от хусите информационна агенция Saba съобщи за удари в провинциите Ал-Байда, Дамар, Хаджа, Ходейда, Таиз и Сана.

 

Атаките на хусите накараха корабните компании да пренасочат корабите си от Червено море, изпращайки ги около Африка през нос Добра надежда – много по-дълъг, по-скъп и по-малко ефективен преход. Заплахите също така накараха САЩ и техните съюзници да създадат съвместна мисия, при която военни кораби от участващите нации осигуряват защитен чадър на противовъздушната отбрана за корабите, докато пътуват по критичния воден път, който минава от Суецкия канал до протока Баб ел Мандеб .

 

По време на нормални операции около 400 търговски кораба преминават през южната част на Червено море по всяко време.

 

В резултат на ударите в петък в Ирак и Сирия, Хюсеин ал-Мосауи, говорител на Харакат ал-Нуджаба, една от основните подкрепяни от Иран милиции в Ирак, каза, че Вашингтон „трябва да разбере, че всяко действие предизвиква реакция“. Но в интервю за АП в Багдад той също изрази по-примирителен тон. „Не искаме да ескалираме или разширяваме регионалното напрежение“, каза той.

 

Иракски официални лица се опитаха да овладеят милициите, като същевременно осъдиха ответните удари на САЩ като нарушение на иракския суверенитет и призоваха за напускане на 2500 американски войници, които са в Ирак като част от международната коалиция за борба с Ислямска държава. През януари иракски и американски военни започнаха официални преговори за прекратяване на присъствието на коалицията, процес, който вероятно ще отнеме години.

 

 

 

 

Източник: theguardian.com ; Превод: С.Т

Станете почитател на Класа