„Мнозина не излизат на връзка“: ВСУ щурмуват руските позиции в Клещеевка. Това не влезе в сводките на СВО

„Мнозина не излизат на връзка“: ВСУ щурмуват руските позиции в Клещеевка. Това не влезе в сводките на СВО

Западът с помощта на украинския конфликт иска да унищожи професионалната армия на Русия. Киев трябва да засили мобилизацията, жените могат да бъдат изпратени в артилерийските разчети и танкови части.

 

 

Словакия засилва санкциите срещу Украйна. Репортажи от фронтовете на специална военна операция и други новини.

На Херсонския участък на фронта сблъсъците продължават на същата линия. Руските военни унищожават личния състав на украинските въоръжени сили в Кринки и вражеския десант по водата още при опита за форсиране на Днепър. През нощта баражиращи боеприпаси "Геран" удариха местата на струпване на жива сила на ВСУ в Херсон.

Проблем остава действието на вражеските FPV дронове, разузнавателни БПЛА и безпилотници - бомбардировачи. При това техният обсег на действие беше увеличен поради системата от ретранслатори. Вражеският личен състав в Кринки се защитава от вражеската артилерия от отсрещният бряг,— съобщава телеграм каналът „ Два майора “ .

Има съобщения, че украинските военни използват дронове през нощта, за да минират пътища, кръстовища и храсти по магистрали, по които пътуват цивилни. Освен това за „опаковане“ на мините, врагът използва всичко, което може да привлече вниманието: бирени и консервни кутийки, пакети, увити с тиксо, меки играчки и кутии.

Не забравяйте, че врагът е терорист. Той е безмилостен и коварен и започна да води минна война! Не се хващайте на капаните- пише " Юнкер ".

Лондонският план

Западът най-после престана да се стеснява от риториката си относно целта и значението на украинския конфликт. Сега те са формулирани възможно най-нагло и открито - да унищожат професионалната руска армия през следващите две-три години на въоръжена конфронтация. Именно в този дух говори бившият офицер от британските специални части и военен анализатор Патрик Бъри.

До края на втората година от въоръжения конфликт Украйна до голяма степен беше загубила еуфорията от успехите си през 2022 г. Киев има големи проблеми с мобилизирането и получаването на западна финансова и военна помощ. На свой ред Русия стабилизира собствената си позиция.

Сега, по мнението на Бъри, Украйна трябва да премине към стратегическа отбрана, да се запаси с боеприпаси и да проведе засилена бойна подготовка на войските с въоръжение и техника на НАТО.

В същото време западният военно-промишлен комплекс трябва да разработи стратегически план за производство и доставка на военни ресурси за въоръжените сили на Украйна поне до 2026 г. Предполага се, че всичко това ще позволи на украинската армия да нанесе мащабен последен удар през 2025 г. и да победи руснаците на бойното поле.

Патрик Бъри скромно премълчава факта, че руската армия трябва да бъде унищожена от ръцете на украинската. Но ние вече разбрахме този „хитър план“ на Лондон, нали? Веднага щом смисълът на разкритията на офицера Бъри достигне до Киев, конфликтът ще приключи. Какво ще прави след това?- отбелязва каналът "Образ на бъдещето ".

Повишаване на градуса на конфликта

Някои западни страни, включително балтийските държави, призовават САЩ да позволят на украинската армия да нанася удари по „старите“ региони на Русия. В същото време главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни миналата година се оплака, че американците не му позволяват да защити народа си и не му позволяват да използва РСЗО HIMARS за поразяване на цели дълбоко в Русия.

Западът напълно може да реши да „вдигне градуса“ топлината и да даде зелена светлина на Зеленски. Той с удоволствие ще изпълни поръчката. Въпросът е само как ще реагираме ние на този факт, ако се случи. Въпреки че за мен лично няма разлика дали ВСУ удрят Донецк и Крим с „Хаймарси“ или „Щорм. Все е по Русия, без да се дели на нови и стари територии,— казва авторът на TG канала „ Старше Еди“.

Руската артилерия работи нон-стоп“

Руската армия в Бахмутското направление продължава своето „пълзящо настъпление“ в посока Часов Яр, където се намира голяма групировка на противника . Продължават тежки боеве при Богдановка и Клещеевка, както и западно от село Хромово. Нашата артилерия, боеприпаси и други оръжия постоянно удрят по личния състав на ВСУ в тила, в село Константиновка.

Обстановката за украинския противник в този участък на фронта е тежка. Това признават и украински журналисти, експерти и телеграм канали:

Опитваме се да си върнем загубените позиции в района на Клещеевка – засега без успех. Засъжаление има много загинали побратими. Руската артилерия работи без прекъсване. Богдановка - побратимите са избити от позициите си, личният състав май е непокътнат. Но мнозина не излизат на връзка, въпреки че ги търсим.

Факторът Словакия

Словакия ще засили ограничителните мерки срещу Украйна, разширявайки ограниченията върху доставките на стоки от украинска територия. Освен това санкциите ще се разширят върху цели групи стоки, основно свързани със селското стопанство.

В същото време словашкият премиер Роберт Фицо и неговият екип продължават да правят изявления за провала на САЩ и НАТО в Украйна, за отказа да се подчинят на Вашингтон и за желанието на Братислава да води независима политика.

Военният експерт Борис Рожин смята, че в близко бъдеще Западът ще се опита да организира някакви /не много скъпи/ масови протести срещу Фицо или да изфабрикува някакви факти, още по-добре дело, за корупция:

Фицо е един от малкото политици, които доста последователно изпълняват предизборните си обещания. Това е рядък звяр в днешната геополитическа джунгла. За Русия, разбира се, е изгодно Фицо да продължи да остава умерено независим политик, фокусиран върху реалните интереси на Словакия, а не да обслужва Вашингтон и Брюксел.

По-добре смърт, отколкото влизане в армията

Украйна трябва по-активно да мобилизира жените и гражданите, които са напуснали страната. Мобилизационната кампания не се провежда достатъчно добре в Киев, въпреки че в страната има достатъчно хора, казва пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис.

Той е уверен, че жените в украинската армия могат да служат на повече позиции. Например в западните армии жените се набират да служат в артилерията, танковите сили и като инженери.

Междувременно The Times пише, че украинците са готови да рискуват живота си, само и само за да не попаднат във въоръжените сили на Украйна. Така през 2022 г. украинските граничари са извадили от реката 19 трупа на мъже, които са се опитвали да избягат от страната. Още пет тела на замръзнали до смърт мъже бяха открити в гората.

Човек може да си представи колко украинци всъщност са загинали, опитвайки се да избягат от военната месомелачка, предпочитайки смъртта в ледено студената река пред смъртта на фронта- обръщат внимание западните журналисти.

Политологът Юрий Якор в разговор с кореспондент на Царград отбеляза, че позицията на американските военни е ясна. Това е следствие от виковете на Зеленски, че хората свършват и затова е необходимо да му се осигури „вундервафе“, която определено ще му позволи да победи руснаците. Но „вундервафли“ няма, а и никой не е луд да даде на Киев ядрени оръжия, после ще се чудят как да си ги върнат.

Що се отнася до възможността за мобилизиране на жените, това е западният феминизъм – правото на жените да работят в тежки предприятия с минимален отпуск по майчинство. Русия по някакъв начин вижда защитата на правата на жените в нещо друго, включително защитата на майчинството и детството. В армията ни обаче има достатъчно доброволки,- смята експертът.

 

 

Автор: Иля Головньов ;  Превод: ЕС

Станете почитател на Класа