Швейцарският външен министър в Давос: Няма да има мир, без Русия да каже думата си

Швейцарският външен министър в Давос: Няма да има мир, без Русия да каже думата си

Русия трябва да бъде включена в мирния процес в Украйна. Това заяви на пресконференция в Давос швейцарският външен министър Игнацио Касис. Пресконференцията беше излъчена онлайн на сайта на Световния икономически форум, съобщава ТАСС. "Така или иначе трябва да намерим начин да включим Русия в процеса. Няма да има мир, без Русия да каже думата си", каза Касис.

 

 

Външният министър каза, че в срещата за украинската „формула на мира“ на ниво съветници по националната сигурност, свикана на 14 януари в Давос по инициатива на Швейцария и Украйна, участват представители на 83 държави. Той подчерта, че смята участието на страните от БРИКС - Бразилия, Индия, Саудитска Арабия и Южна Африка - в настоящите дискусии за „много важно“, предвид факта, че те „могат да окажат влияние върху Русия“.

Запитан за отсъствието на Китай от срещата, министърът каза, че трябва да се „намерят по-добри начини за сътрудничество с Китай, за да се постигне напредък“, тъй като Пекин „може да изиграе изключително важна роля в целия този процес“.

„Без диалог няма да постигнем успешен резултат“, продължи Касис. Той нарече задачата за мирно уреждане на Украйна „нелека“, като подчерта, че процесът „ще бъде дълъг, но няма друг избор, освен да следваме този път“.

Украинският президент Владимир Зеленски, говорейки чрез видеовръзка пред участниците на срещата на върха на Г-20 в средата на ноември 2022 г., представи т. нар. мирен план от 10 точки, който не взема предвид позицията на Москва. Става дума за пълното изтегляне на руските въоръжени сили зад границите от 1991 г. и връщането на Украйна на контрола върху „изключителната икономическа зона“ в Черно и Азовско море. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че изявленията на Киев за мирно уреждане се правят без да се вземат предвид съществуващите реалности. Москва не вижда напредък в мирния процес около Украйна и затова продължава специалната военна операция, добавя ТАСС.

Станете почитател на Класа