3,1 милиарда долара финансиране на помощ за Украйна ще бъде поискана от ООН

3,1 милиарда долара финансиране на помощ за Украйна ще бъде поискана от ООН
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.01.2024
  • Share:

Следващата седмица агенциите на ООН ще поискат 3,1 милиарда долара финансиране на помощ за Украйна през тази година, каза Едем Уосорну, високопоставен хуманитарен служител пред Съвета за сигурност на ООН в сряда, предаде News.bg.

 

 

"Тъй като войната в Украйна продължава с неотслабваща сила, водейки до високи нива на хуманитарни нужди, финансовата подкрепа трябва да бъде поддържана", каза Уосорну, директор на отдел "Операции и застъпничество" към Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA). Съвет за сигурност в Ню Йорк.

"През 2024 г. призоваваме всички донори отново да се активизират и да помогнат на народа на Украйна."

Тя добави, че планът за отговор на ООН за 2024 г., който ще бъде стартиран от OCHA в Женева в понеделник заедно с агенцията на ООН за бежанците, има за цел да събере 3,1 милиарда долара за подпомагане на 8,5 милиона души в Украйна.

OCHA заяви, че повече от 14,6 милиона души, или 40% от населението на Украйна, ще имат нужда от хуманитарна помощ тази година поради пълномащабното нахлуване на Русия. Конфликтът също така принуди около 6,3 милиона души да избягат в чужбина.

Четири милиона души, включително близо един милион деца, остават разселени в страната, според OCHA.

Восорну изрази съжаление, че достъпът на OCHA до райони, окупирани от руснаци, остава "значително възпрепятстван".

"Това е изключително тревожно за стотици хиляди хора, живеещи в окупирани райони близо до фронтовата линия, където нуждите са най-спешни", каза тя.

 

Станете почитател на Класа